Afstandsonderwijs: ICT-tools

Hieronder zie je een selectie ICT-tools die gebruikt kunnen worden voor onderwijs op afstand. Het aanbod wordt gaandeweg nog verder verbeterd in structuur en inhoud. Wij hopen jullie hiermee te ondersteunen in deze bijzondere tijd voor het onderwijs. Mocht je nog aanvullingen hebben dan horen wij dat graag via betapartners@vu.nl.
Laatste update: 15 december 2020

Lesmaterialen maken & toetsing

Lesopafstand.nl

Les op afstand is een initiatief van Kennisnet in samenwerking met het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-raad en SIVON. Ook organisaties zoals het Lerarencollectief, ResearchEd, Schoolinfo en het NJi dragen inhoudelijk bij. CITO draagt als expert bij aan de informatie over toetsen. Het NRO draagt met expertise uit onderzoek bij aan het maken van bewuste, onderbouwde keuzes. SLO draagt met haar expertise bij aan curriculumvraagstukken over onder andere prioritering van leerdoelen en het PTA.

Daarnaast zetten verschillende organisaties zich via ons loket in om je vragen te beantwoorden, zoals CNV onderwijs, de AVS en Ouders & Onderwijs. Ruimte-OK beantwoordt alle vragen over ventilatie.

https://www.lesopafstand.nl/

Kennisnet – Les op afstand
Hier vind je informatie en tips over het omgaan met diverse ICT tools en over de privacy aspecten.
Onderwerpen zijn het uitzetten van opdrachten naar leerlingen, bekijken van hun werk en het spreken met leerlingen via bijvoorbeeld videoconferentie tools.
https://vo.lesopafstand.nl/

PowerPoint met gesproken tekst
Na het inspreken van de gesproken tekst kun je de PowerPoint opslaan en delen met de leerlingen via de ELO of het huiswerk vakje in Magister.
https://support.office.com/nl-nl/article/een-diavoorstelling-opnemen-met-gesproken-tekst-en- tijdsinstellingen-voor-dia-s-0b9502c6-5f6c-40ae-b1e7-e47d8741161c

Instructie niet openbaar op YouTube
Het is natuurlijk ook mogelijk je eigen instructie of practicum te filmen met een device. Deze video kun je dan op YouTube plaatsen. Het is niet altijd wenselijk dat iedereen in de wereld dit filmpje kan vinden. Op deze pagina vind je hoe je kunt instellen dat de video ‘verborgen’ op YouTube komt.
https://support.google.com/youtube/answer/157177

Toetsen met Quayn
Met dit Nederlandse programma kan zowel op papier als online op afstand getoetst worden (opvolger van WinToets. De licentie is niet gratis. Er is al content beschikbaar.
https://www.quayn.nl/

Toetsen met Exam.net
Het Zweedse Exam.net is momenteel gratis. Het is eenvoudig te gebruiken. O.a. kunnen bestaande toetsen worden ingevoerd. Tijdens de toets kunnen de leerlingen niets anders benaderen of kopiëren.
https://exam.net/

Digitaal toetsen met Kwizl.eu
Het Nederlandse Kwizl is momenteel gratis en er zijn webinars voor uitleg.
Informatievideo Kwizl: https://www.youtube.com/watch?v=Ct21oyVH7E0
Inschrijven voor de webinars: : https://forms.gle/91KTHiMc4psycnyG6
https://kwizl.eu/

Communiceren met leerlingen

Google Classroom
In deze video wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt met Google Classroom: https://youtu.be/Z-_PgzCsDDY. Er wordt stap voor stap uitgelegd wat je als docent moet doen om met je hele klas in dezelfde classroom te komen. Je kunt hier vervolgens leerlingen opdrachten in laten maken en laten inleveren, en je kunt live meekijken met wat ze aan het maken zijn.
https://classroom.google.com

Google Meet
Met Meet kun je een ‘online vergadering’ starten. Je kunt leerlingen uitnodigen om deel te nemen aan de ‘vergadering’ door een link of code met ze te delen (via Magister of e-mail). Je kunt ook in één keer een hele klas uitnodigen door bijvoorbeeld b1a@ jeschool.nl uit te nodigen. Bij groepen van 5 of minder deelnemers zie je de anderen continu in beeld. Bij grotere groepen is alleen degene die geluid maakt in beeld. Laat leerlingen de microfoon op mute zetten als omgevingsgeluiden storend zijn. LET OP: In Hangouts- en Meet-gesprekken is iedereen gelijkwaardig. Als docent sta je dus niet boven de leerlingen en leerlingen kunnen jou als docent dus zo uit een gesprek zetten terwijl je zelf de initiatiefnemer bent van het gesprek. Werk dus niet met te veel leerlingen in een gesprek.
https://meet.google.com/

Microsoft Teams
Videoconferentie tool met veel mogelijkheden vooral geschikt voor vaste groepen die werken aan gezamenlijke opdrachten zoals een klas. Je kunt deel-groepen kunt maken zodat leerlingen met elkaar kunnen samenwerken aan opdrachten, een goede manier om ook wat sociaal contact te bieden. Als docent kun je gemakkelijk bij de groepjes meekijken. Je kunt ook bestanden delen.
https://support.office.com/nl-nl/teams

Zoom
Videoconferentie tool waarin veel deelnemers tegelijk in beeld kunnen zijn. Deelnemers kunnen ofwel via een gedownloade app ofwel via een webbrowser deelnemen. Met een gratis account is de tijdsduur begrensd op 40 minuten, met een zakelijke account kan een bijeenkomst onbeperkt duren en deze is wat betreft privacy en hackerrisico’s beter beveiligd. Zorg wel dat je zelf de opties bij een bijeenkomst goed instelt, zo is een wachtruimte voordat deelnemers worden toegelaten tot de bijeenkomst zelf aan te raden zodat ongewenste gasten buiten de deur blijven.
https://zoom.us/

Jitsi (via 8×8)
Eenvoudig te bedienen Videoconferentie tool waarin veel deelnemers tegelijk in beeld kunnen zijn. De gebruiker heeft een vaste “ontmoetingsruimte”, dus geen unieke link per sessie. DIt is een open source tool waarbij anderen varianten kunnen maken. 8×8 heeft een variant gemaakt waarin je een password kunt instellen zodat je de toegang beter kunt sturen. Dit password stel je in je instellingen in, door het regelmatig te wijzigen kunnen deelnemers aan een vorige bijeenkomst niet opnieuw bij je aansluiten..
https://8×8.vc/

Verzamelingen van ICT-tools

Kennisdeling onderwijs op afstand – Ministerie van OCW
Deze pagina bevat een ruime verzameling van tools die nuttig kunnen zijn voor primair, voortgezet en hoger onderwijs
https://www.gelijke-kansen.nl/actueel/onderwijs-op-afstand

Tools onderwijs op afstand
U-Talent, het vo-ho netwerk in Utrecht, heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van tools die gebruikt kunnen worden voor onderwijs op afstand. Ook deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.
https://u-talent.nl/onderwijs-op-afstand/

Flooow overzicht tools voor online onderwijs
Een overzicht van vele tools om online onderwijs vorm te geven
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1OrIasEoQ2mhNquU-oC_83x8Z8R9g7eKUw_Pp8j6Pjq8/edit#gid=0

Amazing online resources
Deze verzamelt echt alle online resources in het Engelstalige gebied
http://www.amazingeducationalresources.com/

Verdieping

Verdiepende UvA-cursus Python
Leer hoe je wetenschappelijke problemen uit de wis-, natuur- en sterrenkunde met hulp van een computer op kunt lossen. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die nog helemaal geen ervaring hebben met programmeren, maar wel enige kennis hebben uit de bovenbouw van havo/vwo wiskunde en natuurkunde.
https://wetenschappelijk.mprog.nl/syllabus

Nationale AI (Artificial Intelligence) cursus
Een initiatief van de universiteiten en ICT wereld om alle Nederlanders een goede basis te geven voor een toekomstige wereld met meer ICT. Er kunnen erkende certificaten worden behaald.
Oudere tieners & volwassenen: https://app.ai-cursus.nl/home
Jongere leerlingen: https://junior.ai-cursus.nl/home