Lesmaterialen maken & toetsing
Lesopafstand.nl
Les op afstand is een initiatief van Kennisnet in samenwerking met het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-raad en SIVON. Ook organisaties zoals het Lerarencollectief, ResearchEd, Schoolinfo en het NJi dragen inhoudelijk bij. CITO draagt als expert bij aan de informatie over toetsen. Het NRO draagt met expertise uit onderzoek bij aan het maken van bewuste, onderbouwde keuzes. SLO draagt met haar expertise bij aan curriculumvraagstukken over onder andere prioritering van leerdoelen en het PTA.
Daarnaast zetten verschillende organisaties zich via ons loket in om je vragen te beantwoorden, zoals CNV onderwijs, de AVS en Ouders & Onderwijs. Ruimte-OK beantwoordt alle vragen over ventilatie.
Kennisnet – Les op afstand
Hier vind je informatie en tips over het omgaan met diverse ICT tools en over de privacy aspecten.
Onderwerpen zijn het uitzetten van opdrachten naar leerlingen, bekijken van hun werk en het spreken met leerlingen via bijvoorbeeld videoconferentie tools.
https://vo.lesopafstand.nl/
PowerPoint met gesproken tekst
Na het inspreken van de gesproken tekst kun je de PowerPoint opslaan en delen met de leerlingen via de ELO of het huiswerk vakje in Magister.
https://support.office.com/nl-nl/article/een-diavoorstelling-opnemen-met-gesproken-tekst-en- tijdsinstellingen-voor-dia-s-0b9502c6-5f6c-40ae-b1e7-e47d8741161c
Instructie niet openbaar op YouTube
Het is natuurlijk ook mogelijk je eigen instructie of practicum te filmen met een device. Deze video kun je dan op YouTube plaatsen. Het is niet altijd wenselijk dat iedereen in de wereld dit filmpje kan vinden. Op deze pagina vind je hoe je kunt instellen dat de video ‘verborgen’ op YouTube komt.
https://support.google.com/youtube/answer/157177
Toetsen met Quayn
Met dit Nederlandse programma kan zowel op papier als online op afstand getoetst worden (opvolger van WinToets. De licentie is niet gratis. Er is al content beschikbaar.
https://www.quayn.nl/
Toetsen met Exam.net
Het Zweedse Exam.net is momenteel gratis. Het is eenvoudig te gebruiken. O.a. kunnen bestaande toetsen worden ingevoerd. Tijdens de toets kunnen de leerlingen niets anders benaderen of kopiëren.
https://exam.net/
Digitaal toetsen met Kwizl.eu
Het Nederlandse Kwizl is momenteel gratis en er zijn webinars voor uitleg.
Informatievideo Kwizl: https://www.youtube.com/watch?v=Ct21oyVH7E0
Inschrijven voor de webinars: : https://forms.gle/91KTHiMc4psycnyG6
https://kwizl.eu/