Afstandsonderwijs: ICT-tools

Hieronder zie je een selectie ICT-tools die gebruikt kunnen worden voor onderwijs op afstand. Het aanbod wordt gaandeweg nog verder verbeterd in structuur en inhoud. Wij hopen jullie hiermee te ondersteunen in deze bijzondere tijd voor het onderwijs. We hopen jullie hiermee te ondersteunen in deze bijzondere tijden voor onderwijs. Mocht je nog aanvullingen hebben dan horen wij dat graag via betapartners@vu.nl.
Laatste update: 31 maart 2020

Communiceren met leerlingen

Google Classroom
In deze video wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt met Google Classroom: https://youtu.be/Z-_PgzCsDDY. Er wordt stap voor stap uitgelegd wat je als docent moet doen om met je hele klas in dezelfde classroom te komen. Je kunt hier ook leerlingen opdrachten in laten maken, inleveren, live meekijken met wat ze aan het maken zijn.
https://classroom.google.com

Google Meet
Met Meet kun je een ‘online vergadering’ starten. Je kunt leerlingen uitnodigen om deel te nemen aan de ‘vergadering’ door een link of code met ze te delen (via Magister of e-mail). Je kunt ook in één keer een hele klas uitnodigen door bijvoorbeeld b1a@ jeschool.nl uit te nodigen. Ook voor Google Meet is een app in de Apple App Store en Google Play Store beschikbaar. Bij groepen van 5 of minder deelnemers zie je de anderen continu in beeld. Bij grotere groepen is alleen degene die geluid maakt in beeld. Laat leerlingen de microfoon op mute zetten als omgevingsgeluiden storend zijn. LET OP: In Hangouts- en Meet-gesprekken is iedereen gelijkwaardig. Als docent sta je dus niet boven de leerlingen en leerlingen kunnen jou als docent dus zo uit een gesprek zetten terwijl je zelf de initiatiefnemer bent van het gesprek. Werk dus niet met te veel leerlingen in een gesprek.
https://meet.google.com/

Lesmaterialen maken

PowerPoint met gesproken tekst
Na het inspreken van de gesproken tekst kun je de PowerPoint opslaan en delen met de leerlingen via de ELO of het huiswerk vakje in Magister.
https://support.office.com/nl-nl/article/een-diavoorstelling-opnemen-met-gesproken-tekst-en- tijdsinstellingen-voor-dia-s-0b9502c6-5f6c-40ae-b1e7-e47d8741161c

Filmen van instructie
Het is natuurlijk ook mogelijk je eigen instructie of practicum te filmen met een device. Deze video kun je dan op YouTube plaatsen. Het is niet altijd wenselijk dat iedereen in de wereld dit filmpje kan vinden. Op deze pagina vind je hoe je kunt instellen dat de video ‘verborgen’ op YouTube komt.
https://support.google.com/youtube/answer/157177

Verzamelingen van ICT-tools

Tools onderwijs op afstand
U-Talent, het vo-ho netwerk in Utrecht, heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van tools die gebruikt kan worden voor onderwijs op afstand. Ook deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.
https://u-talent.nl/onderwijs-op-afstand/

Flooow overzicht tools voor online onderwijs
Een overzicht van vele tools om online onderwijs vorm te geven
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1OrIasEoQ2mhNquU-oC_83x8Z8R9g7eKUw_Pp8j6Pjq8/edit#gid=0

Amazing online resources
Deze verzamelt echt alle online resources in het Engelstalige gebied
http://www.amazingeducationalresources.com/