Terugblik: Bètapartners slotvergadering 20 juni 2018

Op woensdag 20 juni 2018 waren we te gast bij Hogeschool Inholland, locatie Diemen.

Deze laatste vergadering van het jaar stond in het teken van de successen van afgelopen schooljaar en de programmering van komend schooljaar. Ook was er voor de bètacoördinatoren van onze VO-scholen en de vertegenwoordigers van onze HO-instellingen uitgebreid de tijd om informeel bij te praten en te borrelen. Het eerste gedeelte bestond uit plenaire lezingen, o.a. door scholen uit ons netwerk. Het tweede gedeelte was een postermarkt met netwerkborrel.

Terugblik

Afgelopen schooljaar hebben we met onze activiteiten ruim 6200 scholieren en ruim 700 docenten bereikt (voorlopige cijfers – volledig beeld volgt in het jaarverslag in juli 2018). Enkele high-lights van afgelopen jaar:

  • De masterclasses bij de kenniswerkplaatsen van Inholland

Bijeenkomsten op vier verschillende locaties, “labs”: Applelab, Compsietenlab, 3D makers zone en roboticalab. Hier kregen docenten een rondleiding en introductie en gingen vervolgens zelf met een opdracht aan de slag.

  • De Hannover Messe Challenge

Vanuit onze regio zijn er 70 leerlingen naar het oosten gereisd; de eerste dag volgden ze een wetenschappelijk programma (met festival) op de campus van UTwente, de tweede dag reisden ze door naar Duitsland voor de Hannover Messe, waar ze enkele opdrachten hebben uitgevoerd.

  • De miniconferentie Gamification

Een vakoverstijgende bijeenkomst waar zowel inhoudelijke workshops werden gegeven door ervaren trainers als praktische uitwisseling van gegamificeerde lessen, door deelnemers zelf.

  • De PWS slotpresentaties en postermarkt

Leerlingen hebben hun profielwerkstuktraject afgerond met een poster over het onderzoek dat ze hebben uitgevoerd, en presenteerden deze tijdens de afsluitende postermarkt. Ze moesten hierbij goed rekening houden met het niveau van hun publiek (mede-leerlingen, ouders, docenten en onderzoekers), wat ze uitstekend hebben gedaan.

  • De Bètapartnersconferentie

Onze grote jaarconferentie, waarbij docenten uit ons netwerk het programma bepalen en zelf invullen en daarmee een enorm inhoudelijke boost geven aan deze bijeenkomst. Enkele voorbeelden van workshops: donkere materie (natuurkunde), SE-vragen ontwikkelen (biologie), chemie van olieverfschilderijen (scheikunde), keuzethema’s in het curriculum (informatica), microbits (TOA’s). Geopend met een keynote van bioloog Dick Mol en afgesloten met een netwerkdiner was dit met bijna 200 bezoekers een zeer geslaagde activiteit.

Lezingen uit het netwerk

Ook werden er twee projecten gepresenteerd door onze scholen waar veel docenten uit het netwerk gedurende het jaar hard aan gewerkt hebben.

  • Allereerst de kernscholen: een kleine groep scholen die in PLGs (professionele leergemeenschappen) intensief samenwerken op schoolbrede, vakoverstijgende thema’s (ICT & gepersonaliseerd leren, formatief toetsen/werken, onderzoeksleerlijnen, differentiëren). Zij hebben de opbrengsten tot nu toe gepresenteerd en hun ambities voor volgend jaar uitgesproken.
  • Verder werd er een presentatie gegeven over de Collegetours, specifiek de serie uit de Gooi- en Vechtstreek. Collegetours zijn bedrijfsbezoeken voor scholieren, in eigen regio, opgezet in co-creatie door docenten en bedrijfsprofessionals. Dit biedt voor leerlingen zowel vakinhoudelijke uitdaging als loopbaan- en beroepsoriëntatie (LOB). Voorbeelden van bedrijven in deze serie zijn BASF, Voestalpine, Yakult en het Tergooi Ziekenhuis.

Vooruitblik

De aanwezige docenten hebben deze middag al een sneak preview gekregen van de docentennascholingen en leerlingenactiviteiten die we voor komend jaar ontwikkeld hebben. Ook benieuwd? Kijk voor het aanbod waar de inschrijvingen voor open staan op onze website: https://www.betapartners.nl/agenda/.

Postermarkt & netwerkborrel

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en lopend buffet, waarbij deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje alle projecten via posters konden bekijken, met hun vakgenoten van gedachten konden wisselen en alvast nieuwe plannen konden maken voor volgend schooljaar.

Een mooie afsluiting van wederom een geslaagd Bètapartnersjaar! We zijn er trots op dat we met zulke enthousiaste en capabele professionals kunnen werken en kijken erg uit naar het nieuwe schooljaar!

Ben je nieuwsgierig wat lidmaatschap van Bètapartners inhoudt en wat dit netwerk voor jou en je school kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met netwerkcoördinator Lotte van den Berg (a.l.vanden.berg@vu.nl | 06-28687570).

Door: Lotte van den Berg

25-jun-2018