Vakbijeenkomsten / Cursussen /

Bètatour Texel

We sluiten op 11 juli het schooljaar af met een bètatour op Texel. Tijdens deze tour ga je ontdekken dat dit mooie Waddeneiland veel interessante dingen voor bèta’s te bieden heeft. Een uitstekende gelegenheid om inspiratie op te doen voor het nieuwe schooljaar en alvast in de stemming te komen voor de vakantie.

De tour start met een vakoverstijgende lezing van fysisch oceanograaf en theatermaker Sjoerd Groeskamp van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). In zijn interactief college gaat hij ons een update geven hoe de door klimaatverandering veroorzaakte zeespiegelstijging wereldwijd en in Nederland grote gevolgen gaat hebben. Groeskamp kreeg internationale bekendheid door het voorstel om de Noordzee af te sluiten met een dijk om zo de toekomstige zeespiegelstijging tegen te gaan. Tijdens zijn lezing komen ook maatschappelijke aspecten van klimaatverandering aan bod.

In het tweede deel van de ochtend verzorgt Marcel van der Meer een rondleiding in het isotopenlab van de afdeling Marine Microbiology and Biogeochemistry. Gelijktijdig zal Rick Hennekamp van de afdeling Ocean Systems inkijk geven in het paleoklimatologielab.

In de middag nemen we een duik in de bijzondere ecologie van Texel. Door intensief natuurbeheer is het eiland een walhalla voor vogels. Er zijn inmiddels 400 verschillende soorten waargenomen. Wij gaan een bezoek brengen aan Waalenburg. Dit gebied is in de afgelopen jaren omgezet in een waar paradijs voor weidevogels en inheemse planten als orchideeën, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen.

We starten de middag met een lunch met uitzicht over Waalenburg in Natuurcentrum De Marel. En we krijgen daar een lezing over dit bijzondere stuk nieuwe natuur. Daarna gaan we met een gids het gebied verkennen.

Let op: het is de bedoeling dat je je met je eigen auto verplaatst over het eiland. De afstanden zijn te groot om te fietsen binnen het tijdschema.

9:30 uur                   boot naar Texel (zelf overtocht regelen via www.teso.nl

10:00 uur                 inloop bij NIOZ

10:15-11:15 uur        lezing Sjoerd Groeskamp

11:15-11:30 uur        pauze

11:30-12:30 uur       bezoek labs

13:15-13:30 uur        inloop en lunch in de Marel

13:30-14:00 uur       vervolg lunch en lezing 

14:00-16:30 uur       excursie door Waalenburg