Terugblik op Biologie Olympiade

De Biologie Olympiade is de grootste Nederlandse wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen die het leuk vinden om uitgedaagd te worden in het vak biologie. Na meerdere wedstrijdrondes gaan de beste vier leerlingen Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Biologie Olympiade.
Na de voorronde in januari was het op 22 maart jl. tijd voor de tweede ronde. Tijdens deze dag hebben honderd beste leerlingen uit de voorronde lezingen en practica gevolgd aan de VU en aan de UvA, georganiseerd door de opleidingen Biologie en het Bètapartners netwerk.

Op de UvA volgden de leerlingen eerst een college van Joséphine Blaazer over het gebruik van insecten bij biologische bestrijding. Vervolgens voerden ze zelf een keuze experiment met rupsen uit dat ze zelf moesten bedenken. Op de VU hebben de leerlingen een college van Wouter Halfwerk gevolgd, over de relaties tussen mannelijke en vrouwelijke dieren en het nut van seks in het dierenrijk. Daarna deden ze een snijpracticum waarbij de leerlingen de schipholgans hebben ontleed.

De leerlingen maken door de verschillende onderdelen tijdens de Olympiade echt kennis met de leuke en inspirerende kanten van biologie door de verschillende onderdelen tijdens de Olympiade. Bovendien hebben de deelnemers kennis kunnen maken met beide universiteiten in Amsterdam.

Nu is het afwachten wie er doorgaan naar de volgende ronde!

08-apr-2019