‘Biologisch denken’: Wat is dat eigenlijk?
Hoe zorg je ervoor dat leerlingen niet alleen ecologie, evolutie of genetica leren maar ook ecologisch, evolutionair en genetisch leren denken? En hoe kun je hier in je lessen aandacht aan besteden, terwijl je 30 leerlingen in je klas hebt die ook het eindexamen moeten halen?
In een DOT gaan we hier samen mee aan de slag. Tot de zomer werk je in vier bijeenkomsten een biologische denkwijze uit voor een onderwerp dat je na de zomer gaat geven. Hiervoor krijg je praktische handvatten aangereikt.
Je gebruikt dit vervolgens om de biologielessen waarin je biologisch denken aandacht wil geven te herontwerpen. Ook hier krijg je praktische handvatten voor aangereikt.
In de DOT denken we met elkaar mee, en wisselen we ervaringen uit. De lessen die tijdens de bijeenkomsten ontworpen worden, worden achteraf gedeeld met alle deelnemende docenten. De DOT is in het kader van een promotieonderzoek, dus als je meedoet wordt er ook data verzameld.
Beoogde opbrengsten: lessen kunnen herontwerpen tot lessen waarin leerlingen leren biologisch te denken; inhoudelijke verdieping; mooie lessen!
Begeleiders: Koen Ottenhof, Fred Janssen en Hanna Westbroek (Vrije Universiteit Amsterdam)
Aanmelden: stuur een mail naar Koen Ottenhof