Career Day Noordwest

Career Day Noordwest

Op donderdag 7 maart 2024 organiseren Jet-Net/Techportal, Bètapartners en Hogeschool Inholland de Career Day Noordwest: een LOB-activiteit voor Havo4 en Vwo5 NG/NT-leerlingen. De Career Day is de plek om leerlingen te enthousiasmeren over wat en waar technologie is, wie er werken en wat ze er zelf mee kunnen. De leerlingen gaan zelf bouwen, proberen, proeven, programmeren, raden en rekenen. Kortom: ervaren!

Programma
Diverse bedrijven en ho-instellingen gaan workshops verzorgen. Scholen kunnen zich aanmelden voor het ochtendprogramma (van 9.00 tot 12.00 uur) of het middagprogramma (van 13.00 tot 16.00 uur). De leerlingen gaan in groepjes van circa tien personen langs bij vier workshops, waarvoor de organisatie een indeling maakt. Daarnaast is er een vijfde ronde: de keuzeronde, waarin leerlingen zelf kiezen welke workshop ze volgen. Bekijk hieronder de workshopomschrijvingen!

Bekijk ook het verslag en de aftermovie van de Career Day Noordwest 2022 om een beeld te krijgen van de dag.

Locatie
De Career Day vindt plaats bij Hogeschool Inholland Alkmaar, in de techniekvleugel en het innovatielab.

Kosten en vervoer
Deelname aan de Career Day is kosteloos. Er wordt busvervoer geregeld van en naar je school. Hieraan zijn wel een paar voorwaarden verbonden:

  • Je komt met (een klas van) minimaal 20 NT/NG-leerlingen en een begeleider.
  • Wanneer een school zich afmeldt nadat het busvervoer geregeld is, geldt er een no-show fee waarbij de kosten voor het busvervoer bij de school in rekening gebracht worden.


Aanmelden
De inschrijving is gesloten. Je kunt je school nog wel op de wachtlijst plaatsen. Stuur een e-mail naar Miranda Overbeek.

Bedenk de stad van de toekomst

Door: MTOB W&T Educatie

In deze workshop leggen jullie samen de basis voor je eigen toekomst op basis van maatschappelijke stedelijke ontwikkelingen, zoals Wonen en Veiligheid, Vervoer en Transport, Voeding en Zorg, Financiën en Bedrijvigheid, Energie en Biodiversiteit. Voortschrijdende innovatieve technologie en de digitalisering bepalen in grote mate hoe de ‘wereld van morgen‘ eruit komt te zien. Een wereld waar jullie na een toekomstige technische studie onderdeel van kunnen gaan uitmaken en er wellicht een belangrijke rol in kunnen gaan vervullen.

Over MTOB W&T Educatie

“De beste manier om je toekomst te voorspellen, is haar zelf te creëren”

Deze workshop is onderdeel van een project voor middelbare scholen die in de uitgebreidere versie circa drie tot vier dagen omvat. Voor meer informatie zie de folder en/of stuur een e-mail naar mtob.wt.educatie@gmail.com

Coding Challenge – Bouw het Space Invadors spel met behulp van AI

Door: Triple

In deze workshop speel je het arcade spel Space Invaders door zelf een code te schrijven met behulp van AI. Programmeer jouw spaceship om de alien spaceships te vernietigen. Hoe moeilijker jij je instructies schrijft, hoe meer punten je hiermee verdient. Deze workshop is geschikt voor beginners en ervaren programmeurs. Durf jij de uitdaging aan?

Over Triple

Wij zijn Triple: een energiek, vernieuwend en snelgroeiend bedrijf dat voorop loopt in de digitale wereld. In eenvoudige woorden: wij creëren apps, websites en tools voor onze klanten en zorgen ervoor dat ze niet alleen goed functioneren, maar ook steeds beter worden.

De digitale industrie staat nooit stil, en wij ook niet. Bij Triple verleggen we continu onze grenzen en werken we aan innovaties met als doel maatschappelijke impact te maken. Neem bijvoorbeeld We Are Bees: met zelf ontwikkelde software, sensoren, weegschalen, activiteitenmeters en webcams koppelen we bijenkorven aan het IoT (Internet of Things). Zo leren imkers meer over hun bijen, genieten wij van de honing én dragen we bij aan de natuur.

Bekijk ook de flyer!

Creative Technology – CreaTe de toekomst!

Door: de opleiding Creative Technology (VU/UT)

Werk samen in een creatief team tijdens deze interactieve brainstorm, waar je een hightech oplossing bedenkt voor een maatschappelijk probleem. Ontdek ook de mogelijkheden van onder andere VR, Robots en AI door middel van demonstraties.

Over de opleiding Creative Technology (VU/UT)

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Universiteit Twente (UT) bieden sinds 2023 de bacheloropleiding Creative Technology aan. In deze studie wordt je uitgedaagd om creatieve, technische oplossingen te bedenken voor alledaagse en actuele maatschappelijke problemen (bijv. in de gezondheidszorg of kunst- en cultuursector). Na deze bachelor ontvang je een ingenieur diploma en kun je toegelaten worden tot een technische master.

Bekijk ook de flyer!

De dobot daagt je uit!

Door: Fieldlab Robotica & TechValley

In deze workshop ga je aan de slag met het programmeren van een echte dobot (schaalmodel van een industriële robot). Je leert in korte tijd hoe jij de dobot kunt aansturen en handelingen kunt laten verrichten en wat daar allemaal bij komt kijken.

Over Fieldlab Robotica & TechValley

Het Fieldlab Robotica is een inspirerende onderwijsomgeving (vmbo, mbo en hbo) voor jongeren om alles op het gebied van nieuwe technologieën (waaronder robotica) voor zorg, groen en techniek te leren. Wanneer je aan de slag gaat bij het fieldlab, ben jij klaar voor de uitdagende technologische toekomst (robotica, AR/VR, 3D-printen etc.).

Binnen TechValley werken ruim 60 innovatieve Noord-Hollandse machinebouwers en toeleveranciers samen op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Door de krachten te bundelen, van elkaar te leren en samen te innoveren creëren ze een innovatief ecosysteem van maakbedrijven dat zich klaarmaakt voor een duurzame toekomst. De thema’s waar de bedrijven nu en komende jaren aan werken zijn: Robotica & Vision, Data & Ai en Smart global services. Binnen het Smart Industrie Fieldlab TechValley wordt op deze thema’s (praktijk)onderzoek gedaan door mbo- en hbo-studenten. Jouw hulp, kennis en vaardigheden hebben we daarbij hard nodig!

Fieldlab Robotica en TechValley werken in verschillende programma’s intensief samen om scholen en het bedrijfsleven op gebied van nieuwe (toepasbare) technologieën bij elkaar te brengen.

Bekijk ook de flyer!

Energie in transitie, wat betekent dat voor jou?

Door: Darel Educatie

Miljoenen jaren geleden zijn fossiele brandstoffen ontstaan. Hoe zit het met deze super efficiënte energiebron en wat heeft het ons gebracht?

Nu raken ze op en worden kostbaar, weersystemen slaan op hol, de aarde warmt op.

Waardoor komt dit? Zijn er werkbare, duurzame alternatieve energiebronnen; hoe zorgen we voor een goede leefomgeving nu en in de toekomst?

De workshop geeft je alle feiten en we kijken met een positieve blik naar de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.

Bekijk ook de flyer!

Heb jij het technisch inzicht om een vliegtuigmotor in elkaar te zetten?

Door: KLM

Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met het in elkaar zetten van 3D motoren. We gaan een vliegtuig bouwen! Bouw zo snel mogelijk een vliegtuig en zorg ervoor dat jouw vliegtuig als eerste over de startbaan taxiet.

Over KLM

Heb jij interesse in techniek en steek jij graag je handen uit de mouwen? Kies dan een opleiding waarmee je aan de slag kunt bij KLM Engineering & Maintenance (E&M). Bij E&M onderhouden en inspecteren we de vliegtuigen van KLM en van meer dan 200 andere vliegmaatschappijen over de hele wereld. Onderhoud aan het hele vliegtuig, maar ook aan tienduizenden kleinere, onmisbare onderdelen. XXL techniek met XXL precisie, noemen we dat. We sleutelen aan motoren, vervangen wielen en remmen, onderhouden de cabine, repareren beschadigingen aan de romp en checken of technische systemen goed functioneren.

Bekijk ook de flyer!

Hoe overleef ik een botsing?

Door: Tata Steel

De afdeling Research en Development bij Tata Steel werkt samen met onze klanten aan nieuwe staalsoorten. Deze staalsoorten zorgen voor een veilige constructie en dat de auto voldoet aan de EURONCAP test. Alle nieuwe auto’s worden getest volgens deze wettelijke test voor botsproeven.

Tijdens deze workshop ga je als onderzoeker en ontwerper aan de slag om een crash koker te maken en te testen. Termen als kreukelzone, stijfheid, instabiliteit, veerconstante en knik komen in deze workshop langs. Maak jij de ultieme crashkoker van staal en papier?

Bekijk ook de flyer!

Hyperloop en Temperatuur challenge

Door: Tata Steel

Tata Steel Research & Development is op dit moment bezig om buisconcepten voor de Hyperloop te ontwerpen. Reizen met de Hyperloop is zeer milieuvriendelijk, omdat het vervoer bijna geen CO2 uitstoot. Jullie gaan zelf aan de slag als onderzoeker en ontwerper:

1 Wie maakt de ultieme Hyperloopbuis?
Je gaat met de materialen die worden gegeven een hyperloop buis maken. Versterkingen moeten geplaatst worden aan de buitenkant: de binnenkant moet vrij blijven aangezien hier natuurlijk een voertuig door zou moeten kunnen. De startsituatie is een a4tje om de lange zijde aan elkaar te maken, dus de omtrek van de opening is de korte zijde van het a4tje.

Vervolgens gaan we testen: de papieren buizen worden tussen twee statieven gehangen. Halverwege de buis wordt een bakje gehangen. Elke keer wordt er een gewicht toegevoegd aan het bakje, totdat het bakje de tafel raakt waar de statieven op staan.

2 Wie maakt de temperatuur kaart kloppend?
Technologen bij Tata Steel werken aan het verbeteren van onze staal processen. Temperatuur is een belangrijk gegeven. Tijdens deze workshop ga je onderzoeken welke temperatuur hoort bij welk proces of item. Ga jij deze uitdaging aan?

Bekijk ook de flyer!

Lasersnijden met een CO2-laser doe je zo

Door: Hogeschool Inholland

Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. Met de laserstraal kunnen een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststof, glas, hout en textiel worden gesneden. Met het lasersnijden kunnen zonder problemen complexe contouren gesneden worden die met stansen niet of minder gemakkelijk mogelijk zijn. Zo zijn bijvoorbeeld autospiegels gesneden met een CO2-laser. En ook de telefoonhouder die je na de demonstratie in elkaar gaat zetten!

Over het Innovatielab Alkmaar van Hogeschool Inholland

Het Innovatielab Alkmaar vormt het technisch hart van Inholland Alkmaar. Hier werken we aan innovaties in de wereld van smart materials (bv composieten), machinebouwers, akkerbouwers en telers. We zien in alle segmenten een toenemende vraag naar robotisering, onderhoud op afstand en digitalisering in het algemeen. Het Innovatielab Alkmaar is de verbindende schakel tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven. Als je bij Inholland komt studeren, dan is het mogelijk om een stage- of afstudeeropdracht bij het Innovatielab Alkmaar te gaan doen.

Bekijk ook de flyer!

Mechanical Engineering – Driehoeken: de vorm die ons al eeuwen ondersteunt

Door: de opleiding Mechanical Engineering (VU/UT)

In deze workshop gaan we bruggen bouwen aan de hand van een 7-Truss systeem. Je zal leren over krachtenverdeling en -berekening, en leert over de toepassing hiervan in de wereld (bijvoorbeeld de Eiffeltoren en vele bekende bruggen). Na een demonstratie ga je zelf aan de slag en leer je hoe deze kennis de basis vormt voor de opleiding tot Mechanical Engineer.

Over de opleiding Mechanical Engineering (VU/UT)

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Universiteit Twente (UT) bieden sinds 2019 de bacheloropleiding Mechanical Engineering aan. Je studeert dan Werktuigbouwkunde aan de VU (80% van de tijd) en krijgt daarbij beschikking tot de hightech labs van de Universiteit Twente voor projecten en praktijkopdrachten (20% van de tijd).

Bekijk ook de flyer!

Ontdek alles over ons datacenter

Door: Microsoft Datacenter

Beleef de toekomst van technologie en techniek in onze workshop. Verken de boeiende rol van datacenters als hart van de digitale wereld. Je gaat zelf aan de slag met programmeren en ziet hoe jouw creativiteit technologie tot leven wekt. Ben je klaar om de innovator in jezelf te ontdekken?

Over Microsoft Datacenter

Tien jaar geleden is Microsoft begonnen met de bouw van ons eerste datacenter in Middenmeer. Inmiddels werken er honderden mensen uit de omgeving in onze datacenters. Mensen zijn welkom om bij ons te werken als ze talent en interesse hebben: wij leiden je op.

Maar wat zijn datacenters eigenlijk? Simpel: dat is de cloud. We gebruiken de cloud voor alles: voor online lessen, online bankieren, online eten bestellen en AI. De cloud hangt niet ergens boven ons, maar staat op de grond: in datacenters. De cloud is een wereldwijd netwerk van miljoenen onderling verbonden computers. Samen bewaren en beheren ze gegevens en houden ze apps draaiend.

Wat is de cloud en wat zijn datacenters?

Maak kennis met onze critical environment technicians

Bekijk ook de flyer!

Pneumatiek voor dummies 

Door: SMC

Tijdens deze workshop ervaar je in korte tijd wat pneumatiek is: de studie van samengeperste gassen. Ook ontdek je waarom het een belangrijke techniek is, wat mechatronica is en welke opleidingen hierbij horen.

Over SMC

SMC is het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van pneumatiek. Hierbij draait alles om perslucht. Een fantastische techniek met ongekende mogelijkheden. Ook jouw technische creativiteit krijgt de ruimte met pneumatiek!

Bekijk ook de flyer!

Race naar de toekomst – Ontwerp & test jouw ideale route!

Door: Digital Discovery Lab van InHolland

In deze interactieve workshop gaan we op een spannend avontuur van punt A naar Beter! Jullie zullen gebruikmaken van vooraf gedefinieerde ‘ontwerpblokken’ om een slimme route te bedenken door verschillende obstakels heen. Vervolgens zullen jullie je ontwerp testen in onze rijsimulator om te ontdekken welke route het snelst is van A naar B. Een uitdagende en leerzame ervaring die jouw probleemoplossend vermogen en creativiteit zal stimuleren!

Over het Digital Discovery Lab van InHolland

Ontdek de toekomst van de bouw in het Digital Discovery Lab van InHolland. Hier komen technologie en creativiteit samen. Studenten, docenten en bedrijven werken samen aan cutting-edge digitaliseringsprojecten.

Bekijk ook de flyer!

Radioactiviteit

Door: NRG|PALLAS

Je ziet het niet, je hoort het niet, maar toch is het overal aanwezig. De Nuclear Academy neemt je mee in de wereld van straling en radioactiviteit. Hoe werkt straling? Hoe kun je straling afschermen, ‘dobbelen’ om een halfwaardetijd te meten? We zien je graag in onze workshop!

Over NRG|PALLAS

Écht betekenisvol werk doe je bij NRG|PALLAS. Met de productie van medische isotopen helpen we 30.000 patiënten per dag wereldwijd. Deze isotopen worden gebruikt bij diagnose en behandeling van kanker en hart- en vaatziekten. Maar NRG|PALLAS doet meer! Zoals onderzoek naar nieuwe vormen van energieopwekking. En we adviseren hoe nucleaire energiecentrales slimmer kunnen produceren. We leveren dus ook een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. De komst van de unieke PALLAS-reactor in 2030 levert veel werk op voor technici die een maatschappelijke bijdrage willen leveren.

Bekijk ook de flyer!

 

Sluit de stad aan!

Door: Alliander

Gedurende deze interactieve workshop leer je van alles over het energieverbruik in “jouw” buurt. Wij dagen je uit om op zoek te gaan naar antwoorden op vragen als: Hoeveel stroom verbruiken de verschillende panden in de wijk en wat betekent dat voor het energienet? Wat is de functie van een transformator huisje? Hoeveel van deze huisjes heb je nodig in de wijk en waar kunnen we die het beste plaatsen?

Over Alliander

Alliander ontwikkelt en beheert energienetten. Via onze kabels en leidingen ontvangen ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven elektriciteit, gas en warmte. We beheren meer dan 90.000 km elektriciteitsnet en 40.000 km gasnet en zijn er trots op dat onze netten tot één van de betrouwbaarste ter wereld behoren. Onze 7000 collega’s zorgen ervoor dat het licht brandt, de huizen warm zijn en de bedrijven draaien. Dit doen we om energie voor iedereen betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden. Nieuwsgierig naar wat jij kan bijdragen? Check: poweruptheplanet.nl

Bekijk ook de flyer!

Voetballen met geprogrammeerde robots

Door: Dutch Nao Team

Bij het Dutch Nao Team werken we veel met robots. Zonder onze code kunnen ze niets. Het is dus essentieel om te weten hoe je een code schrijft. Deze workshop leert je de basis van het schrijven van code in Python aan de hand van korte opdrachten. Wie weet ben jij de volgende die onze robots laat voetballen met jouw code?

Over het Dutch Nao Team

Het Dutch Nao Team is een studententeam van de Universiteit van Amsterdam, bestaande uit bachelor- en masterstudenten Kunstmatige Intelligentie & Informatica. We programmeren onze robots zodat ze autonoom (zonder bestuurd te worden door ons) voetbal kunnen spelen. Met onze robots doen we mee aan het wereldkampioenschap en spelen we tegen teams van over de hele wereld!

Bekijk ook de flyer!

Waarmaken van ambities

Door: Dura Vermeer

Dura Vermeer is een landelijk aannemingsbedrijf. Alle maatschappelijke vraagstukken waar de kranten vol van staan zijn van invloed op ons bedrijf, zoals CO2 reductie, elektrische vrachtwagens, lagere temperatuur asfalt, hergebruik van materialen. Allemaal zaken die invloed hebben op het werk wat wij maken, en de wereld waarin wij leven. Dura Vermeer probeert hierin één van de koplopers te zijn.

In deze workshop nemen we jullie mee in de divisie Infrastructuur. We starten met een uitleg over de werkzaamheden. Veel van onze werkzaamheden zijn zo vanzelfsprekend in onze dagelijkse omgeving, dat we er niet meer bij stilstaan dat dit allemaal eens is ontworpen en gebouwd. Aansluitend kan je ervaren dat het maken van een ogenschijnlijk makkelijke opdracht toch in de praktijk tot een lastige uitdaging kan leiden. Precies zoals het ook in de praktijk vaak gaat!

Bekijk ook de flyer!

Waarom onze wc doorspoelen met schoon drinkwater??

Door: HWT

Tijdens deze workshop gaan we een Kahoot quiz doen. Je wordt je bewust van ons waterverbruik en waarom het zo belangrijk is om zuinig met het drinkwater om te gaan.

Over HWT

Wij van HemelWaterTechniek, HWT, zijn gespecialiseerd in het opvangen en filteren van regenwater. Wij kunnen dit hele systeem monitoren, zodat we het regenwater wat we gratis uit de lucht krijgen optimaal kunnen benutten in het huishouden of bedrijfsleven, zodat er zo weinig mogelijk verspild wordt en naar riolen gaat.

Bekijk ook de flyer!

Wat je nog niet over batterijen wist… of toch wel?

Door: Europese Commissie – Joint Research Centre 

Ken je de Energy & Health Campus in Petten? Wist je dat daar naast TNO, Curium, NRG en PALLAS ook een afdeling van de Europese Commissie is?

In deze workshop legt een batterijen expert van het Joint Research Centre, de wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie, je uit hoe wij in onze laboratoria batterijen testen voor duurzaam transport, welke verschillende soorten batterijen bestaan en hoe jij het best je smartphone of laptop oplaadt. En dit allemaal aan de hand van een spannende quiz.

Over het Joint Research Centre
Het Joint Research Centre (JRC) in Petten is één  van de vijf onderzoekslocaties van de Europese Commissie. Een internationaal multidisciplinair team houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit, klimaat en nucleaire veiligheid. In onze laboratoria testen we bijvoorbeeld batterijen, brandstofcellen en waterstoftanks voor duurzaam transport. De energietransitie ondersteunen en deze voor iedereen zo rechtvaardig en inclusief mogelijk maken is onze prioriteit.

Bekijk ook de flyer!

Werken aan de weg van morgen

Door: KWS-infra B.V. 

De duurzaamheidsambitie van KWS is: emissievrij 2030, 100% circulair in 2040. Efficiënt transport vormt de basis van de economie. Asfalt is de duurzame keuze waarbij KWS de ambitie heeft om in 2030 emissieloos te werken.

Wij elektrificeren ons materieel en vergroenen ons productieproces verder. Met een goede mix van regionale en landelijke teams werken wij aan de wegen van de toekomst. Kom jij ook meewerken aan deze toekomst?

Bekijk ook de flyer!

Wie bouwt de meest efficiënte fabriek?

Door: Abbott

Welk team krijgt het het snelste voor elkaar om een fabriek te bouwen met zo min mogelijk verspilling? In kleine subgroepjes ga je met elkaar aan de slag om jouw fabriek zo ‘LEAN’ mogelijk te maken.

Over Abbott

Ons doel is de wereld te verbeteren door mensen te ondersteunen met de nieuwste technologie op het gebied van gezondheidszorg. Of het nu gaat om het verhelpen van de pijn bij een vingerprik voor diabetespatiënten, om patiënten met artsen te verbinden die realtime gegevens over hun hart kunnen verstrekken, om het verlichten van bewegingsstoornissen en chronische pijn, of om het testen van miljoenen bloeddonaties over de hele wereld zodat we een voorraad gezond bloed hebben: bij Abbott willen we jou helpen zo veel mogelijk uit het leven te halen.

Bekijk ook de flyer!