Conferenties /

Chemie in Amsterdam

Op 23 januari 2025 zet de bachelor Scheikunde bij de Bètafaculteit van de VU de deuren weer open voor docenten en leerlingen. Dit jaar staat in het teken van chemische biologie. Met een boeiend programma met lezingen en workshops krijgen deelnemers een inkijkje in actueel baanbrekend scheikundeonderzoek. Ook een ideale gelegenheid om leerlingen te laten proeven aan het werken in de wetenschap.

Afwisselend verzorgen scheikundigen van de VU en UvA jaarlijks de invulling. Onderzoekers presenteren hun onderzoek en gaan in gesprek met deelnemers. Dit evenement is een mooie gelegenheid om leerlingen te laten kennismaken met wetenschappelijk onderzoek in je vakgebied, de mensen die erin werken en de sfeer op de universiteit. Een indruk van de vorige editie vind je hier.

Deelname is gratis. Schrijf je nu in!

 

Bij je eigen inschrijving geef je ook de namen van de leerlingen op. Je kunt ook aangeven dat je ze later toe zult sturen

12:1513:00        Ontvangst met lunch

13:0013:15        Opening

13:1514:00        Lezing: Improving Nature’s enzymes, Ivana Drienovska

14:00 ­– 14:45        Lezing: Virusremmers door moleculaire evolutie, Seino Jongkees

15:0015:45        Drie parallelle workshops:

  • Analyse van peptides, Elwin Janssen
  • Synthese van kleurstoffen, Thomas Hansen en Eelco Ruijter
  • Ontrafelen van eiwitstructuren, Sven Henning

16:0017:00        Borrel

Inschrijven is nog niet mogelijk. Deze conferentie wordt verplaatst naar 23 januari 2025.

Lezing 1:

Spreker: Ivana Drienovska

Titel: Improving Nature’s enzymes 

Enzymes are the main workhorses for green processes, powering the shift towards a more sustainable society. However, there’s a catch: sometimes, the perfect enzyme for a specific task simply doesn’t exist in nature. This leads us to a fascinating quest, designing biocatalysts from scratch, ones that can perform entirely novel transformations. In this lecture, we will delve into the exciting world of cutting-edge protein engineering techniques, all aimed at tackling this intriguing challenge.

 

Lezing 2:

Spreker: Seino Jongkees

Titel: Virusremmers door moleculaire evolutie

Iedereen heeft last van virussen. Niet alleen het coronavirus, maar ook de griep veroorzaken veel ziekte. Wij proberen in onze onderzoek nieuwe moleculen te vinden die dit soort ziektes aan kunnen pakken, maar in plaats van het slimme ontwerpen van een moleculen laten wij evolutie erop los.

 

Workshop 1:

Titel: Analyse van peptides

Net als eiwitten kunnen peptides verschillende ruimtelijke structuren aannemen. In deze workshop leer je hoe je de primaire en secundaire structuur van peptides in oplossing kunt bepalen met kernspinresonantie (NMR) spectroscopie middels de interpretatie van 2D-NMR spectra.

 

Workshop 2:

Titel: Synthese van fluorescente stoffen

Fluorescente organische moleculen zijn onmisbaar voor de moderne chemische biologie en celbiologie voor het visualiseren van organellen en specifieke (bio)moleculen. In deze workshop leer je wat een molecuul fluorescent maakt en synthetiseer je zelf een fluorescent organisch molecuul.

 

Workshop 3:

Titel: Ontrafelen van eiwitstructuren

Eiwitten zijn complexe drie-dimensionale biomoleculen, die bovendien diverse interactie aan kunnen gaan met zowel kleine moleculen als andere eiwitten. In deze workshop ontdek je hoe eiwitten gekristalliseerd kunnen worden, waarna d.m.v. Röntgenkristallografie de drie-dimensionale structuur van een eiwit bepaald kan worden.