Conferenties /

Conferentie: Chemie in Amsterdam 2022

Nieuwe datum: Chemie in Amsterdam – 1 april 2022. Aanmelden vanaf nu mogelijk!

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar Marleen van der Meer: m.c.a.vandermeer@vu.nl.

.

clear glass pitcher on blue square tableOp vrijdag 1 april 2022 is het jaarlijkse congres ‘Chemie in Amsterdam’ voor scheikundedocenten en hun meest getalenteerde bovenbouwleerlingen (5/6vwo). 

Afwisselend verzorgen scheikundigen van de VU en UvA jaarlijks de invulling. Deze editie staat in het teken van het biochemisch onderzoek op de VU. Het onderzoek richt zich op het ontrafelen van biochemische processen. Omdat deze processen zeer complex zijn ontwikkelen onderzoekers op de VU innovatieve analysemethoden. 

Het programma staat bol van lezingen en workshops over state of the art biochemisch onderzoek op de VU. Toponderzoekers nemen docenten en leerlingen mee in de nieuwste ontwikkelingen. Prof. dr. Freek Vonk heeft een speciale videoboodschap. Daarna is het tijd om je eigen spectrofotometer bouwen. En aan het eind is er ruim de tijd om na te praten en te netwerken.

Deelname is gratis. Schrijf je nu in!

 

Programma 

Leerlingen en docenten

12:00 – 12:30 inloop met lunch

12:30-12:40 Welkom door Jocelyne Vreede, opleidingsdirecteur BSc Scheikunde (gedeelde bachelor UvA/VU)

12:45-13:15  Lezing Anouk Rijs, hoogleraar analyse van biochemische interacties: Peptide-aggregaten zien groeien: de ontwikkeling van nieuwe analytische technieken

Het onderzoek van Anouks team richt zich op het begrijpen en controleren van eiwit-samenklontering en peptide-aggregatie, beide processen die een belangrijke rol spelen in neurodegeneratieve ziekten zoals ALS en Parkinson. Om deze geordende opeenhoping van eiwitten te volgen en te sturen, ontwikkelen zij in het lab nieuwe analytische technieken door massa spectrometrie met spectroscopie te combineren, zodat ze deze processen stap-voor-stap kunnen volgen.

13:15-13:45 Lezing Seino Jongkees, universitair docent chemische biologie en biotechnologie: “Nieuwe medicijnen ontdekken in een reageerbuisje”

Seino was al vroeg geïnteresseerd in de wetenschap, doordat hij de werking wilde begrijpen van levende organismen en systemen chemisch niveau. Hij is gefascineerd door het concept dat een cel of zelfs een heel organisme kan ontstaan door een optelsom van complexe chemische reacties. In zijn onderzoek gebruikt Seino uit de biologie afgeleide systemen in een reageerbuisje, om zo biologische componenten te creeëren en onderzoeken, zonder de cel zelf. Hiermee hoopt hij nieuwe moleculen te ontdekken, die gebruikt kunnen worden als medicijn of als mechanismen om biologische vraagstukken op te lossen.

13:50-14:30 Video prof. dr. Freek Vonk

 

Leerlingen

14:30-14:45 Wandeling naar het lab

14:45-15:00 Inleidend college labactiviteit

15:00-16:45 Labactiviteit: Bouw je eigen spectrofotometer!

Docenten

14:30-15:00 Voorlichting nieuwe bachelor Chem Sci door Jocelyne Vreede en uitwisseling docenten

15:00-15:15 Wandeling naar het lab

15:15-15:30 Inleidend college labactiviteit

15:30-16:45 Labactiviteit: Bouw je eigen spectrofotometer!

 

Leerlingen en docenten

16:45-17:00 Afronden lab en wandelen naar borrelzaal

17:00-18:00 Borrel

.

.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Voor vragen, stuur een mail naar Marleen van der Meer.