Cursussen /

Cursus Anatomie

Lessen over anatomie zijn niet weg te denken bij het vak biologie. Maar een goede praktische anatomieles geven is een kunst! Wat zijn overeenkomsten en verschillen tussen verschillende diersoorten, hoe zijn de verschillende organen opgebouwd en welke vaardigheden heb je nodig om dit goed te zien? Kennis en kunde dus!

Tijdens deze cursus is er genoeg ruimte om praktische vaardigheden te oefenen en/of ontwikkelen. Je gaat naar huis met inspiratie hoe je de anatomieles op jouw school vorm kan geven en één of meerdere practicumhandleiding(en) die je direct op school kunt gebruiken. 

De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten met elk een andere invalshoek. 

 1. Ganzenanatomie: naast het doen van een praktische anatomieles leent deze bijeenkomst zich ook uitstekend om de relatie tussen mens en natuur en de regelgeving te bespreken. De ganzen zijn namelijk afkomstig uit de zone rondom Schiphol en worden daar geruimd i.v.m. veiligheidsrisico’s op het vliegverkeer.
  Tijdens de warme avondmaaltijd is het mogelijk om een stukje gans, zelf gefileerd, te bakken en te proeven.
  Locatie: St. Michaels College Zaandam
 2. Tijdens de theoretische bijeenkomst starten we met een college over anatomie in evolutionair perspectief door Nico van Straalen. Daarna gaan we gezamenlijk de derde bijeenkomst voorbereiden. Er is keuze uit een aantal organismen om te ontleden waar we geschikt bron- en lesmateriaal bij zoeken. Dit herontwerpen we naar eigen smaak tot een handleiding die klaar is om in de les gebruikt te worden.
  Locatie: VU, Amsterdam
 3. Als afsluiting van deze cursus ontleden we per groepje het gekozen organisme. Hierbij kan direct het eigen gemaakte lesmateriaal getest worden en wisselen we met elkaar de verschillende handleidingen uit.
  Locatie: UvA, Amsterdam

29-09-2022
Locatie: St. Michaël College
15.15 u Inloop en ontvangst
15.30 u Introductie cursus anatomie
16.00 u Zelf aan de gang
18.30 u Avondmaaltijd incl. stukje ganzenvlees(optioneel)
19.15 u Nabespreking, vooruitblik volgende bijeenkomst
20.00 u Afronding

06-10-2022
Locatie: VU
15.45 u Inloop en ontvangst
16.00 u Introductie en college door Nico van Straalen
17.00 u Zoeken en herontwerpen lesmateriaal
18.00 u Avondmaaltijd
18.45 u Nabespreking opdracht en taakverdeling maken
19.30 u Vooruitblik volgende bijeenkomst en afronding

03-11-2022
Locatie: UvA
15.45 u Inloop en ontvangst
16.00 u Introductie
16.30 u Zelf aan de gang
18.00 u Avondmaaltijd
19.00 u Presentatie van lesmateriaal/practicumhandleidingen aan elkaar
19.30 u Afronding

De inschrijving is gesloten. Mocht u de bijeenkomst nog graag willen bijwonen, mail dan naar Paula Mittelberg: p.mittelberg@vu.nl