Vakbijeenkomsten / Online sessie /

Databases voor iedereen

Tekstverwerking (Word) en spreadsheets (Excel) zijn toepassingen die bijna iedereen gebruikt. De database-onderdelen van de office-pakketten, zoals Microsoft Access of OpenOffice Base, zijn minder succesvol: voor veel gebruikers zijn ze te lastig.

Airtable heeft als eerste (2012) de drempel voor databases verlaagd, met hun power of a database with the familiarity of a spreadsheet. Notion (2016) combineert dergelijke spreadsheet-databases met documenten en wiki’s. In 2020 kwamen ook de grote bedrijven met hun spreadsheet-databases: Microsoft Lists, Google Tables, en Amazon Honeycode. Een belangrijk gebruik van deze toepassingen  is “workflow management”: het plannen en bijhouden van voortgang in dagelijkse werk- en privésituaties. Maar met deze databases kun je nog veel meer.

In deze online bijeenkomsten maak je kennis met deze spreadsheet-database-toepassingen en hun mogelijkheden, zowel voor werk als privé. Daarbij leer je een aantal basisprincipes van databases. Na afloop van de bijeenkomsten kun je zelfstandig aan de slag met deze toepassingen. 

Voor deze bijeenkomsten heb je een (gratis) Notion-account nodig (https://notion.so). Daarnaast laten we voorbeelden zien van Airtable (https://airtable.com); ook daarvan kun je een gratis account aanvragen.

De eerste bijeenkomst maak je kennis met deze toepassingen en hun mogelijkheden, aan de hand van uitgewerkte voorbeelden. In de tweede bijeenkomst leer je een aantal principes voor het ontwerpen van databases voor eigen gebruik. Door middel van enkele huiswerkopdrachten kun je je voorbereiden op deze tweede bijeenkomst.

Eerste bijeenkomst: kennismaken met deze toepassingen via uitgewerkte voorbeelden. Tweede bijeenkomst: enkele principes voor het ontwerpen van databases voor eigen gebruik.

Agenda per bijeenkomst: 

  1. presentatie (20 min)
  2. zelf aan de slag (20 min)
  3. bespreking van de uitwerkingen (15 min)
  4. pauze (5 min)
  5. presentatie (20 min)
  6. zelf aan de slag (20 min)
  7. bespreking van de uitwerkingen (15 min)
  8. volgende stappen (5 min)

De inschrijving is gesloten.