Vakbijeenkomsten /

De zin en onzin van vaccineren

Bron: https://conceptcartoons.nl/informatie.pdf

Na deze bijeenkomst heb je alle kennis in huis om bij leerlingen de angst en magie rondom vaccinaties weg te nemen. Je bent ook meteen in het bezit van een werkvorm waarbij leerlingen kritisch durven te denken en op basis van feiten hun eigen mening kunnen vormen. Deze bijeenkomst is geschikt voor zowel onderbouw- als bovenbouwdocenten en sluit ook goed aan bij burgerschap. 

We starten de bijeenkomst met een interactieve lezing over de zin en onzin van vaccineren, gegeven door Martijn Nolte (ZonMW). Je krijgt uitleg over wat vaccins zijn en hoe ze werken. Op interactieve wijze word je meegenomen op een reis door het immuunsysteem. De nieuwste inzichten over hoe verschillende immuuncellen reageren bij een vaccinatie komen langs. Ook de verschillende soorten vaccins en hun werking komen aan bod. 

Na het diner ga je aan de slag met interactieve conceptcartoons rondom vaccineren en ervaar je op welke manier ze kunnen bijdragen aan een onderbouwde mening over vaccineren. Met behulp van deze conceptcartoons leren leerlingen (leeftijd 9 – 15) kritisch te denken en hun mening te onderbouwen met argumenten. Zij hebben daarvoor inhoudelijke kennis nodig en moeten hiervoor onder andere wetenschappelijke informatie kunnen interpreteren. De leerlingen leren dat dit soort onderwerpen complex en ingewikkeld zijn, maar dat argumenten op feiten gebaseerd moeten zijn. Met deze werkvorm krijg je een kant-en-klare opdracht mee die je zo in de klas kunt inzetten. 16.00 Inloop

16.15 Introductie bijeenkomst

16.20 Interactieve lezing ‘Zin en onzin van vaccineren’ door Martijn Nolte. 

17.30 Avondeten en netwerken

18.15 Vakdidactische deel – conceptcartoons door Patricia Kruit

19.15 Uitwisselen uitkomsten

19.30 Afsluiting