Online onderwijs

E-klas: Cryptografie

Voor veel mensen is cryptografie vooral iets heel ingewikkelds en ongrijpbaars. Als je alleen maar afgaat op de manier waarop met zeer krachtige computers en ingewikkelde wiskundige bewerkingen tegenwoordig berichten vercijferd worden dan is dat gevoel ook volledig te begrijpen. Het is echter boeiend en avontuurlijk om te zien wat allemaal vooraf gegaan is aan de huidige manier van vercijferen en waarom het zo ingewikkeld moest worden.

Van oudsher is cryptografie een strijd tussen codemakers en codebrekers. De e-klas laat de leerling spelen met allerlei tools en soorten geheimschrift en vertelt hoe cryptografen telkens weer wat nieuws moesten bedenken en hoeveel moeite analisten moesten doen om de betekenis te achterhalen. De module laat zien hoe geheimschrift van cruciale betekenis is geweest voor het verloop van de wereldoorlogen.

Het eerste deel van de module maakt een opstap naar de cryptografie in het computertijdperk waarin de wiskunde een grote rol speelt in een oplopende graad van moeilijkheid. Er is geprobeerd de module zo te schrijven dat voor de belangstellende leerling de rode draad in de ontwikkeling van het geheimschrift vanaf de steganografie van de oude Grieken tot en met het hedendaagse RSA-systeem te volgen is.