Science lab: Een kijkje in je brein – EEG voor de onderbouw
Je hersenen zien eruit als een zachte, vochtige, kronkelende massa, ongeveer zo groot als twee gebalde vuisten tegen elkaar. Ze zorgen ervoor dat je kunt denken, lachen, onthouden, praten, bewegen, ademhalen en nog heel veel meer. Hoe krijgt een vormeloze massa van iets meer dan 1 kilogram dit voor elkaar?
In dit Science lab nemen we letterlijk een kijkje in het brein. Bedoeld voor de derde klas, bedenken leerlingen een elektro-encefalografie (EEG) experiment en voeren ze dit uit in een echt laboratorium op de Universiteit van Amsterdam. Leerlingen leren zo in een authentieke context onderzoek te doen en maken kennis met wetenschap.
Lessenserie met ‘breinboekje’
Bij dit Science Lab hoort een lessenserie over hersenen en gedrag voor de derde klas. De opdrachten in het ‘breinboekje’ leren relaties aan tussen de concepten ‘hersenen’ en ‘gedrag’ binnen een context die aansluit bij de belevingswereld van leerlingen (bijv. aandacht, of ADHD). De lessenserie, samen met het Science Lab EEG, sluit aan bij vernieuwingen in het biologieonderwijs. De lessenserie en het Science Lab kunnen onafhankelijk van elkaar gevolgd worden, bijvoorbeeld als profielkeuze-oriëntatie activiteit.
Het breinboekje en de docentenhandleiding zijn hieronder te downloaden. De docent verzorgt de lessen zelf. Voor een bezoek aan de Universiteit van Amsterdam voor het EEG Science Lab kunt u hieronder het aanvraagformulier invullen (vrijblijvend).