Science labs

Met de hele klas onderzoek doen in een echt lab

Science Lab forensisch DNA-onderzoek: puzzelen met pieken

In dit Science Lab gaan leerlingen zelf aan de slag als forensisch DNA-onderzoeker. Het is de bedoeling dat ze aan het einde van het practicum zelf een objectieve rapportage schrijven aan de Officier van Justitie over het DNA-bewijs in een zaak, waarin een overval wordt onderzocht. Dit rapport kan vervolgens worden gebruikt als bewijsstuk in de rechtszaal. Dit Science Lab is ontwikkeld door de Reizende DNA-labs en Amgen Biotech Experience (ABE) Nederland.

pmp crimeliteOpzet

Om de rapportage te kunnen schrijven moet een gevonden bivakmuts worden onderzocht met forensische lichtbronnen en moet met verschillende testen bepaald worden uit welk celmateriaal de gevonden sporen bestaan. Uit deze sporen wordt vervolgens DNA geïsoleerd. Met het geïsoleerde DNA wordt een PCR uitgevoerd en uiteindelijk worden met behulp van moderne apparatuur echte DNA-profielen gemaakt. Daarna begint het puzzelen met de pieken van de DNA-profielen. Als de resultaten zijn bekeken wordt een vergelijkend DNA-onderzoek uitgevoerd en zal de zeldzaamheidswaarde van de DNA-profielen worden berekend.
‘Puzzelen met pieken’ biedt leerlingen inzicht in de nieuwe ontwikkelingen in forensisch DNA-onderzoek. Door dit aansprekende vakgebied in een realistische context aan te bieden leren leerlingen in te zien dat forensisch DNA-onderzoek in de realiteit anders uitgevoerd wordt dan in populaire televisieseries als CSI.

pmp presentatieAansluiting op lesstof

Het Science Lab ‘Forensisch DNA-onderzoek: puzzelen met pieken’ is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo en is uitstekend in te zetten als praktische en verdiepende aanvulling op het hoofdstuk over DNA-onderzoek in de module over forensisch onderzoek van het vak Natuur, Leven en Technologie. Daarnaast kan het ook worden gebruikt in de biologielessen, mits de leerlingen al genoeg kennis hebben over DNA en erfelijkheid.

 

Dit practicum is tevens te boeken in reizende variant