Science labs

Met de hele klas onderzoek doen in een echt lab

Science Lab forensisch DNA-onderzoek: puzzelen met pieken

Helaas zal het voor de komende inschrijfperiode tot eind december 2020 niet mogelijk zijn om het Science Lab Forensisch DNA-onderzoek ‘Puzzelen met pieken’ te boeken op locatie Science Park. Dit is in verband met een tijdelijke voorrangsmaatregel voor universitair onderwijs en daardoor de beschikbaarheid van (lab)zalen. Naar verwachting zal deze maatregel gelden tot eind 2020 en zullen onder voorbehoud boekingen voor locatie Science Park weer mogelijk zijn vanaf januari 2021.

In dit Science Lab gaan leerlingen zelf aan de slag als forensisch DNA-onderzoeker. Het is de bedoeling dat ze aan het einde van het practicum zelf een objectieve rapportage schrijven aan de Officier van Justitie over het DNA-bewijs in een zaak, waarin een overval wordt onderzocht. Dit rapport kan vervolgens worden gebruikt als bewijsstuk in de rechtszaal. Dit Science Lab is ontwikkeld door de Reizende DNA-labs en Amgen Biotech Experience (ABE) Nederland.

pmp crimeliteOpzet

Om de rapportage te kunnen schrijven moet een gevonden bivakmuts worden onderzocht met forensische lichtbronnen en moet met verschillende testen bepaald worden uit welk celmateriaal de gevonden sporen bestaan. Uit deze sporen wordt vervolgens DNA geïsoleerd. Met het geïsoleerde DNA wordt een PCR uitgevoerd en uiteindelijk worden met behulp van moderne apparatuur echte DNA-profielen gemaakt. Daarna begint het puzzelen met de pieken van de DNA-profielen. Als de resultaten zijn bekeken wordt een vergelijkend DNA-onderzoek uitgevoerd en zal de zeldzaamheidswaarde van de DNA-profielen worden berekend.
‘Puzzelen met pieken’ biedt leerlingen inzicht in de nieuwe ontwikkelingen in forensisch DNA-onderzoek. Door dit aansprekende vakgebied in een realistische context aan te bieden leren leerlingen in te zien dat forensisch DNA-onderzoek in de realiteit anders uitgevoerd wordt dan in populaire televisieseries als CSI.

pmp presentatieAansluiting op lesstof

Het Science Lab ‘Forensisch DNA-onderzoek: puzzelen met pieken’ is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo en is uitstekend in te zetten als praktische en verdiepende aanvulling op het hoofdstuk over DNA-onderzoek in de module over forensisch onderzoek van het vak Natuur, Leven en Technologie. Daarnaast kan het ook worden gebruikt in de biologielessen, mits de leerlingen al genoeg kennis hebben over DNA en erfelijkheid.

 

Dit practicum is tevens te boeken in reizende variant

Richtlijnen bij het practicum Forensisch DNA-onderzoek: ‘Puzzelen met pieken’:
Studenten zorgen voor:
– Studenten houden 1,5 m afstand
– Studenten zetten de te gebruiken materialen vooraf, met handschoenen aan, klaar op de te gebruiken werkplekken. Alle materialen moeten zoveel mogelijk per leerling klaargezet worden om lopen door het lokaal te voorkomen.
– Studenten hebben op een centraal punt in het lokaal dezelfde materialen als de leerlingen en kan dingen voordoen, zodat niet naar leerlingen toe hoeft worden te gaan om iets voor te doen.
– Studenten maken gebruik van een mondkapje als studenten in de buurt van leerlingen moeten komen bv bij hulp van praktische handelingen/demonstraties.
– Leerlingen dragen tijdens het practische gedeelte van het practicum een eigen mondkapje, dit hoort bij het practicum.
– Mocht de praktijkles een karakter hebben waarbij het onvermijdelijk is dat leerlingen materialen op een centraal punt moeten verzamelen, zorg dan voor een looproute.
– De materialen worden na afloop van een practicum gesprayd met 0,2 tot 0,5 % waterstofperoxide oplossing door de studenten. Waterstofperoxide in deze concentratie tast materialen niet aan, maakt de enveloppe van het virus kapot(eiwit) en legt het virusRNA bloot. Dit gaat binnen enkele seconden kapot. De materialen zullen binnen een halfuur gedroogd zijn. Dan kunnen ze weer bij de te gebruiken voorraad of opgeborgen worden.
– Apparatuur wordt afgenomen met een doekje met een desinfecterend middel. Leerlingen hanteren apparatuur met handschoenen aan.
De school zorgt voor:
– In het lokaal is handdesinfectiegel of andere middelen (wassen met water en zeep) aanwezig.