Vakbijeenkomsten /

Ga je mee op darmsafari?

Ieuw… bacteriën in mijn lichaam?!?
Hoe leren we onze leerlingen over micro-organismen en de belangrijke rollen die zij spelen op veel verschillende vlakken? Hoe breng je als docent deze grote variatie aan rollen onder de aandacht bij de leerlingen? Hoe maak je iets dat zo klein en voor sommigen weerzinwekkend is, interessant, inzichtelijk en zichtbaar?

Tijdens deze bijeenkomst in ARTIS staat centraal wat microben voor ons lichaam kunnen betekenen. Je kunt eerst samen met andere docenten een ronde door ARTIS lopen om lesideeën en opdrachten uit te wisselen. Dé kans om een nieuwe invalshoek te bedenken om de dierentuin te ontdekken. Of misschien wil je gewoon voorwerk doen voor een bestaande opdracht. Alles is mogelijk! Om circa 16.15 word je bij de collegezaal van ARTIS verwacht waar we beginnen met de lezing. Let op, we zitten dus niet in Micropia. Dat museum is zeker wel een bezoekje waard, zelf of met je leerlingen!

Tijdens de lezing draait het om de diverse samenwerkingen die we met microben aangaan, met de nadruk op de belangrijke rol van deze micro-organismen in onze darmen. Welke impact hebben ze op ons welzijn? Remco Kort (VU) neemt je mee op een ontdekkingsreis door je eigen lichaam, waarbij hij de langdurige relaties belicht die we gedurende duizenden jaren met specifieke microben hebben opgebouwd.

Voor het tweede deel van het programma verplaatsen we ons naar de UvA campus op Roeterseiland voor een gezamenlijke maaltijd.

Na het avondeten vertellen Egija Zaura en Bastiaan Krom, allebei hoogleraar ACTA, ons meer over het microbioom van de mond en de grootschalige studie die vorig jaar van start is gegaan. Ook voeren we gezamenlijk een werkvorm uit over het belang van het microbioom voor ons lichaam. Mis dit niet!

Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met U-Talent georganiseerd.

Kijktip: https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/doet-mondwater-meer-kwaad-dan-goed 

 

LET OP: Er waren technische problemen met het aanmeldformulier. Na je aanmelding hoor je meteen een bevestiging te ontvangen. Indien dit niet gebeurd is, verzoeken we je om het aanmeldformulier weer in te vullen. De problemen zijn inmiddels opgelost. Mocht je nog problemen ondervinden, mail dan bureau@betapartners.nl. Excuses voor het ongemak.

15.00 – 15.15 u    Vroege inloop – voor docenten die gezamenlijk door ARTIS willen lopen om ideeën uit te wisselen.

16.00 – 16.15 u    Late inloop – na binnenkomst direct doorlopen naar de collegezaal.

16.30 u                 Lezing + vragen

17.45 u                 Verplaatsen naar UvA Roeterseiland gebouw C en avondeten

18.45 u                 Vakdidactische uitwerking

20.00 u                Afsluiting

De inschrijving voor deze activiteit is gesloten. Wil je je alsnog inschrijven, neem contact op met Monique Jhinnoe (u.m.jhinnoe@vu.nl).