Gemeentelijk Gymnasium Hilversum wint nationale EOES-2022

Op 25 en 26 maart vond de nationale eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES, voorheen EUSO, European Union Science Olympiad) plaats aan Wageningen Universiteit. Anne-Fleur Osinga, Jsa Marie Scheele en Ayla Verheul van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, hebben deze nationale eindronde gewonnen. De tweede plaats gaat naar Anne van Duuren, Jelle Thoen en Isanne van Steen van het Stedelijk Gymnasium Breda. Als derde eindigde Erik ’t Jong, Daan Eeltink en Wouter Mastenbroek van CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland.

De prijsuitreiking werd geopend door Jamila de Jong, programmaleider Outreach van Wageningen Universiteit. De Jong: “Bij deze olympiade draait het niet zozeer om de kennis maar om de vaardigheden, samen ontdekken wat de opdracht is, goed lezen, vooruit plannen en uiteraard: uitvoeren en aanpassen. Belangrijke vaardigheden waar we ook bij onze studenten in Wageningen veel in investeren. Wetenschap bedrijven doe je zelden alleen, het is echt ‘teamwork’. Hulde aan de winnaars van 2022 en felicitaties aan alle deelnemers!”

De prijzen werden uitgereikt door practicumleider Robbin Kramer en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO. De Kleijn benadrukte dat alle tien teams die deelgenomen hebben aan de eindronde toppers zijn, gezien de goede prestaties. Hij bedankte de docenten en technisch onderwijsassistenten voor het stimuleren van de leerlingen om mee te doen aan deze uitdagende scienceolympiade.

De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de EOES-2022 die van 8 t/m 14 mei gehouden wordt in Hradec Králové (Tsjechië) en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen. Het team dat op de derde plaats is geëindigd, is het reserve team.

Jaarlijkse olympiade maar opnieuw anders vanwege corona en sluitingen
De EOES vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor science & technologie. En ook om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger. Ze voeren in teams van drie personen interessant wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

Normaliter vinden de regionale voorrondes plaats aan de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hogeschool Fontys in Eindhoven en de Hogeschool Utrecht zouden dit schooljaar voor het eerst ook een voorronde gaan organiseren. Maar helaas door de sluitingen van het hoger onderwijs vanwege corona zijn deze keer de praktische opdrachten van de voorronde op de scholen voor voortgezet onderwijs afgenomen. Dat betekende veel extra werk en voorbereidingen voor de docenten en technisch onderwijsassistenten van de vo-scholen zelf, in een schooljaar waarin zij vanwege corona sowieso al zwaar belast waren. Complimenten en dank dat zij toch de energie erin gestoken hebben om hun leerlingen de kans te geven om mee te kunnen doen aan de voorronde.

De tien beste teams van de voorronde mochten deelnemen aan de eindronde bij Wageningen Universiteit. In 2023 zal de nationale eindronde gehouden worden aan de Universiteit Twente.

De onderzoeksopdrachten
In de natuurkunde- en scheikundeopdrachten stond olie centraal. Bij scheikunde onderzochten de leerlingen het verschil in houdbaarheid tussen olijfolie en arachideolie, terwijl bij natuurkunde de viscositeit en de brekingsindex van olijfolie gemeten werd. Leerlingen vergeleken hun eigen experimentele data met de theoretische voorspellingen.

De biologie-opdracht was razend actueel. De leerlingen onderzochten de effectiviteit van een vaccin aan de hand van de immuunrespons van een (gesimuleerde) proefpersoon. Aan de hand van deze analyse konden ze achterhalen of de proefpersoon voldoende beschermd was na vaccinatie.

De EOES/EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

29-mrt-2022