Het afstandsonderwijs van natuurkundedocent Bert Haalboom

In dit artikel vertelt Bert Haalboom, natuurkundedocent op het Martinuscollege in Grootebroek, over zijn afstandsonderwijs ten tijde van corona. Hoe pakt hij het aan, hoe gaat het, en wat vinden hij en zijn leerlingen ervan?

“Om het afstandsonderwijs aantrekkelijk te maken voor leerlingen, denk ik van tevoren goed na over de reden waarom leerlingen er moeten zijn. Ik draai het voor mijzelf om door niet te denken ‘Die leerlingen moeten hier zijn’, maar door te bedenken ‘Wat kan ik doen om te zorgen dat die leerling hier wil zijn?’. Dit betekent aantrekkelijke lessen maken die de leerlingen verder helpen.

Ik maak veel korte uitlegvideo’s die gebundeld gaan met enkele voorkennis- en zelftestvragen. In het verleden had ik al veel lesvideo’s gemaakt, dus het was fijn dat ik die snel uit de kast kon trekken. Verder zijn we na de sluiting van de scholen in maart snel gaan kijken wat we konden schuiven, welke dingen we naar voren konden halen en welke delen zich goed lenen voor lessen op afstand.

Naast de uitlegvideo’s organiseer ik twee keer per week een vragenhalfuurtje, waarin ik alle vragen beantwoord waar de leerlingen mee komen. Tijdens de groepsmeets vraag ik de leerlingen om hun camera aan te zetten, en stel ze zelf ook vragen. Daarnaast probeer ik leerlingen welkom te heten wanneer ze de groepsmeet binnenkomen, en probeer ik tussendoor ook af en toe een grap te maken of een informele vraag te stellen.

Voor ons afstandsonderwijs maken wij gebruik van de G Suite for Education (Gmail, Google Drive, Classroom en Meet). Onze leerlingen hebben allemaal een Chromebook, dus die konden redelijk naadloos verder. En de leerlingen waren ook veel flexibeler dan velen verwachtten. Bijna alle leerlingen zijn thuis aan de slag gegaan en leveren prima werk in! Voor mijn vak komen de leerlingen er goed uit met het werken op afstand, maar ze missen de school als ontmoetingsplek wel.

Ik heb een aantal toetsen facultatief gemaakt: leerlingen mochten zelf kiezen of ze de toets wilden maken en dus feedback wilden krijgen. Verder is het bijna onmogelijk om te controleren of ze geen hulpmiddelen gebruiken. Dit betekent dat ik de toetsen zo gemaakt heb dat ze daar beperkte tijd voor hebben, hun boek mogen gebruiken en ze het niet redden als ze niet genoeg geoefend hebben van tevoren.

Om een beeld te geven van hoe mijn werkdag in tijden van afstandsonderwijs eruit zag, beschrijf ik nog even mijn gemiddelde werkdag: Ik begin met het wegwerken van mijn mail en maak een to-do-lijst voor wat er die dag moet gebeuren. In de ochtend heb ik afspraken met mijn mentorleerlingen en leerlingen die aangeven nog vragen te hebben. Tussen de afspraken door doe ik ‘ontwikkel- en maakwerk’, ofwel nieuwe lessen, opdrachten, video’s en dergelijke maken. Tussen 11 en 12 heb ik twee vragenuurtjes. Na de lunch staan er meestal wat meets op het programma met collega’s of externe partijen. Verder doe ik ‘s middags wat nakijkwerk, houd ik voortgang bij, doe alle kleine taakjes, maak het ontwikkelwerk waar ik in de ochtend niet aan toe kwam en werk ik nogmaals mijn mail weg.

Andere docenten zou ik als tip voor hun afstandsonderwijs willen geven: Denk goed na over de reden waarom je iets aanbiedt en geef de leerlingen wat autonomie op het gebied van vorm en planning.

Ik zou zelf, als straks de scholen weer volledig open zijn, graag nog steeds gebruik maken van de mogelijkheden van afstandsleren. Ik heb namelijk in ons 50-minutensysteem vaak het idee dat er onvoldoende ruimte is voor een leerling om keuzes te maken in het indelen van zijn/haar tijd.”

Bert Haalboom is natuurkunde en NLT docent. Hij vindt het leuk om leerlingen te motiveren met verschillende activerende en coöperatieve werkvormen. Hij vindt het te gek om met jonge mensen te werken en is blij met zijn ontzettend afwisselende baan. Daarnaast deelt hij zijn kennis en kunde graag met anderen, dus kan het zomaar zijn dat je hem een workshop ziet geven op een conferentie of een stukje van hem leest op de website van een uitgever.

Lees ook:

Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Harry Mons

Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Herbert van de Voort

Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Paul Delcour

Het afstandsonderwijs van scheikundedocent August Roelofsen

Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Koen van der Sluijs

Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Roy Wiersma

Het afstandsonderwijs van biologiedocent Yvonne Doorduyn

22-jun-2020