In dit artikel vertelt August Roelofsen, scheikundedocent op het Comenius College in Hilversum, over zijn afstandsonderwijs ten tijde van corona. Hoe pakt hij het aan, hoe gaat het, en wat vinden hij en zijn leerlingen ervan?
“Ik geef mijn afstandsonderwijs via Microsoft Teams. Om te zorgen voor interactie met de leerlingen, stel ik ze om beurten een vraag. En ze mogen me natuurlijk ook onderbreken voor vragen. Dit werkt goed, want leerlingen stellen ook inderdaad vragen, of laten in de opdracht achteraf zien dat ze het begrepen hebben. Wat wel lastig is, is dat je niet kunt zien of iedereen actief meedoet, want met grote groepen videobellen met beeld is niet handig.
Leerlingen leveren hun opdrachten en huiswerk in via foto’s in Magister. Ik geef de leerlingen persoonlijke terugkoppeling door de foto’s na te kijken met een digitale pen. Doordat ik een laptop met touchscreen en schrijfpen heb, gaat dat gemakkelijk, maar het kost wel erg veel tijd. Meer dan de helft van de leerlingen levert hun huiswerk netjes op tijd in.
Voor het afnemen van diagnostische toetsen gebruik ik GoFormative. Onze school heeft een premium account en een goede tutorial en aanjager in de school, erg handig. In het programma kun je structuurformules en reactievergelijkingen tekenen, dat werkt goed! Het nakijken kost wel wat meer tijd, omdat deze tekeningen niet automatisch nagekeken kunnen worden. Daarnaast kun je niet controleren of iemand spiekt of hulpmiddelen gebruikt, dus wij gebruiken dit programma alleen voor diagnostische toetsen.
Doordat vier examenklassen geen les meer hebben, blijven er nog slechts vier lesuren in de week over, en ik doe alles vanuit huis, dus dat is wel makkelijk. Het online les geven heeft zijn charmes, maar ik mis wel het contact. Als de scholen straks weer open zijn, zou ik misschien wel vaker gebruik willen maken van de mogelijkheden van afstandsleren. Zeker voor leerlingen die zelf hun tijd in willen delen zou dit fijn zijn, maar vanwege de aanwezigheidsplicht vanuit de overheid is dit (nog) niet goed mogelijk.
Wat de leerlingen van het afstandsonderwijs vinden, is een beetje gemengd. De zelfstandige leerlingen vinden het prima, maar de leerlingen die structuur nodig hebben vinden het vreselijk. Dit zal zorgen voor grotere verschillen tussen deze leerlingen vrees ik.
Tot slot zou ik andere docenten vooral willen meegeven: kijk wat er allemaal al door anderen is gemaakt, gebruik dat en vul aan indien nodig. Stay safe!”
August is 42 jaar en werkt zo’n 17 jaar in het onderwijs als scheikundedocent. Hij vindt het mooi om leerlingen te zien leren en vervolgens te zien hoe zij deze vergaarde kennis toepassen.
Lees ook:
Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Harry Mons
Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Herbert van de Voort
Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Paul Delcour
Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Koen van der Sluijs
Het afstandsonderwijs van scheikundedocent Roy Wiersma
Het afstandsonderwijs van natuurkundedocent Bert Haalboom
Het afstandsonderwijs van biologiedocent Yvonne Doorduyn
18-mei-2020