Vakbijeenkomsten /

Het plantenmicrobioom in het klaslokaal

In de grond, op en om de wortels van planten leven miljoenen micro-organismen. Die micro-organismen vinden daar voedsel, dat de plant via zijn wortels in de bodem afscheidt, naast een veilige niche. In ruil daarvoor helpen de micro-organismen de plant, bijvoorbeeld door hem tegen stress te beschermen of hem te helpen voedingstoffen uit de bodem op te nemen. In het onderzoeksprogramma MiCRop (Microbial Imprinting for Crop Resilience, www.microp.org) wordt onderzocht of we met een beter begrip van deze relatie tussen het microbioom en planten kunnen bijdragen aan een duurzamere landbouw en gezonder voedsel dat met minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest wordt geproduceerd. Omdat deze ondergrondse micro-wereld onzichtbaar is hebben we vaak echter geen idee van wat daar allemaal gebeurt en hoe belangrijk dat voor ons is.

Tijdens deze vakbijeenkomst gaat prof. dr. Harro Bouwmeester in op intrigerende wereld van het plantenwortel microbioom. Harro leidt het onderzoeksprogramma en hij zal ook ingaan op een initiatief waarbij we een VR omgeving bouwen voor het onderwijs. Na de lezing van Harro kijken we hoe de besproken inhoud aanknopingspunten biedt voor in de les.

Aansluitend bezoeken we Micropia om te zien hoe de wereld op het niveau van micro organismen zichtbaar gemaakt kan worden.