Vakbijeenkomsten /

Hoe doe je praktisch veldwerk rondom je stadse school?

Veldwerk in de stad: Je weet niet wat je (niet) ziet, in stedelijk gebied. Laat je leerlingen korte of langdurige opdrachten doen bij waterkanten, perken en muurtjes. Felix Spee neemt je mee door een aantal opdrachten die op zijn website staan.

Veldwerk is op een middelbare school midden in de stad niet eenvoudig te verwezenlijken. Waar moet je heen? Waar vind je natuur? Zelfs in het centrum van wereldsteden valt toch veel te ontdekken als bioloog. Ook het urbane landschap is een biotoop, met tal van onverwachte niches. Niet alleen de mens, ook veel organismen hebben zich aangepast aan het stadsleven, of zijn dat op het moment aan het doen.

Het project Veldwerk in de stad kwam tot stand naar aanleiding van een lezing van evolutionair ecoloog Menno Schilthuizen. Hij sprak over zijn boek Darwin comes to town (2018), en gaf frappante voorbeelden van evolutie in het urbane landschap. Felix Spee heeft op een website mooie voorbeelden van interessant en goed uitvoerbaar veldwerk verzameld.

Het project Veldwerk in de stad is bedoeld voor docenten biologie en bovenbouwleerlingen mavo, havo en vwo. De site bevat tal van veldwerkopdrachten die geschikt zijn om uit te voeren middenin het urbane landschap. In verschillende jaargetijden, of jaarrond. Ga op onderzoek uit!

15:00 u Ontvangst met koffie/thee

15:30 u Uitleg over het initiatief ‘veldwerk in de stad’

16:00 u Wandeling langs veldwerkplekken in de omgeving

17:00 u Koppeling van de opdrachten aan curriculum en lespraktijk

17:30 u Gezamenlijke maaltijd

18:15 u Ervaringen/ideeën uitwisselen en discussie

18:45 u Afronding en napraten

De inschrijvingen zijn gesloten.