Joint Degree: Scheikunde

Joint Degree: Scheikunde

InhoudHoe kun je nieuwe moleculen maken voor biologisch afbreekbare plastics of nieuwe medicijnen? Kun je van afval vliegtuigbrandstof maken? En hoe ontwerp je nieuwe detectiemethoden om chemische stoffen op te sporen?

Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan op het vwo. In de bacheloropleiding gebruik je moderne technieken en theorieën om de structuur en eigenschappen van moleculen en grotere biochemische systemen in levende cellen te begrijpen. Je leert nieuwe moleculen ontwerpen en in het laboratorium produceren, maar ook computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen en voorspellen.

Met deze kennis kun je bestaande processen en materialen verbeteren. Je krijgt college van toponderzoekers in de volle breedte van de chemie en werkt mee aan vooruitstrevend onderzoek.

BeroepenVoorbeelden van beroepen die je kunt beoefenen na deze studie:

business developer circulaire economie, adviseur waterkwaliteit, forensisch rechercheur, klinisch chemicus, research & development onderzoeker, docent (vwo, hbo, universiteit) of onderzoeker.

Voorbeelden van bedrijven/organisaties waar je zou kunnen gaan werken:

non-profit organisaties als TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Natuur en Milieu, universiteiten of het RIVM. In het bedrijfsleven kun je denken aan de sectoren chemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie of energie.

ToelatingseisenMet de volgende vwo-profielen kun je Scheikunde studeren:

  • Natuur en Techniek
  • Natuur en Gezondheid met natuurkunde en wiskunde B
  • Cultuur en Maatschappij met natuurkunde, scheikunde en wiskunde B
  • Economie en Maatschappij met natuurkunde, scheikunde en wiskunde B
TaalDe voertaal van de opleiding is Nederlands, maar er worden ook vakken in het Engels gegeven (vooral in het derde jaar).

De literatuur is voornamelijk Engelstalig.

Meer informatieUvA: uva.nl/bsc-scheikunde

VU: vu.nl/scheikunde

Video: https://youtu.be/37oeQlkhtW4