Junior PAL / leerling-coaches

Op een aantal Bètapartnerscholen verzorgen leerlingen (soms wel, soms niet betaald) bijles voor andere leerlingen. We kunnen dat als Bètapartnerscholen ook meer structureel inzetten om een aantal doelstellingen van Bètapartners na te streven:

  • Terugdringen docententekort
  • Werken aan bewuste profiel- en studiekeuze

 

Leerlingen in aanraking brengen met uitleg verzorgen kan ze ook nieuwsgierig maken naar het docentschap en de mogelijkheid van een tweedegraads docentenopleiding na de havo ( of het vwo). We doen hetzelfde met het inzetten van 2e en 3e jaars WO-studenten als PAL studenten gericht op de eerstegraads docentenopleiding.

Een andere doelstelling van Bètapartners is het werken aan een bewuste profielkeuze en studiekeuze. Over het algemeen zijn het bovenbouwleerlingen die al een profiel hebben gekozen die bijles geven aan leerlingen in de onderbouw. Dus voor de profielkeuze kunnen de leerlingen ook een rolmodel zijn en kunnen de leerlingen vertellen over hun ervaringen met het gekozen profiel in de bovenbouw. Mogelijk kunnen ze ook iets vertellen of het proces van de studiekeuze waar ze nog midden in zitten.

De leerlingen die de vakhulp verzorgen hebben wel wat handvatten nodig hoe ‘bijles’ voor andere leerlingen te verzorgen. Hoe zorg je ervoor dat deze hulp effectief en doelgericht is?  Daar ligt nog een kans. De tweedegraads docentenopleiding van de Hogeschool van Amsterdam verzorgt de minicursus “Leerling als Coach”, waarin leerlingen in slechts twee korte bijeenkomsten een aantal direct in te zetten tips en trucs krijgen om een duidelijke structuur aan te bieden in een bijles, en om de stof goed te laten onthouden. Bovendien krijgen de deelnemers informatie over hoe een lerarenopleiding in elkaar steekt.

Ken je leerlingen die geïnteresseerd zijn?

Maaike Tesselaar en Philip van der Zee willen hun ervaringen hoe dat op het Regius College wordt vormgegeven graag met jullie delen.

Doelgroep:         Leerlingen uit de bovenbouw havo/vwo

Data:                   8 november en 19 november

Tijd:                     11:40 – 13:40 uur ( er worden broodjes verzorgd )

Locatie:               Regius College Schagen, Wilhelminalaan 4, 1741 CN Schagen

Kosten:                Gratis

Capaciteit:          40

Het project hoort bij één van onze gezamenlijke speerpunten van Bètapartners.

22-okt-2018