Leskisten

Bijzondere lesmaterialen voor gebruik in de klas

Leskist: Muonlab

Het Muonlab is een uitgelezen kans om kennis te maken met deeltjes fysica. Door metingen te doen van de levensduur en snelheid van een muon kun je de theorie van speciale relativiteit in actie zien. Het muonlab kan deze aspecten dus meten met detectoren. Een muon vervalt aan het einde van zijn levensduur in een electron en antineutrino. De bepaling van de levensduur is gebaseerd op dit verval. Voor deze meting kan je al met 1 detector aan de slag. De snelheidsmeting is gebaseerd op ‘time of flight’ meting. Hiervoor heb je dan twee detectoren nodig, met een afstand ertussen van 2 meter in hoogte. Door het tijdsverschil te bepalen van het passeren van de verschillende detectoren kan de snelheid worden berekend. In het muonlab zitten dan ook twee detectoren. De Leskist is in tweevoud beschikbaar. Mocht u beide Leskisten willen, graag dit per mail laten weten.

Bijlage:
–      Handleiding Muonlab
–      Voorbeeld voor een experimenten in het Engels
–      Inhoud Leskist Muonlab

Reserveren

Lees onderstaande instructies goed door vóór het maken van een reservering

Leskist reserveren

 • Klik op een maandag om een begindatum te selecteren en vervolgens op een vrijdag om een einddatum te selecteren voor je reserveringsperiode. (Alle reserveringen beginnen dus op maandag en eindigen op vrijdag)
 • De minimale reserveringsperiode is één werkweek, de maximale periode is drie werkweken.
 • Het is niet mogelijk de Leskist in het weekend op te halen of terug te brengen!
 • Vul na het selecteren van de periode je gegevens in op het formulier
 • Lees de voorwaarden en vink aan dat je akkoord bent
 • Klik op ‘Verzenden’.
 • Je ontvangt een geautomatiseerde bevestigingsmail van de reservering.

Leskist ophalen en terugbrengen

 • Neem, nadat je de geautomatiseerde bevestiging hebt ontvangen, minimaal 5 werkdagen van tevoren contact op om een afspraak te maken voor het ophalen en retourneren van de Leskist.
 • Afspraken kunnen alleen in overleg gepland worden, en zijn pas na persoonlijke bevestiging definitief
 • Afspraken vallen altijd op een werkdag tussen 9 en 16 uur
 • De afhaal- en retourneer locatie is Science Park 904 in Amsterdam
Kalender word geladen......
- Beschikbaar
22
- Gereserveerd

Voornaam*:

Achternaam*:

Email*:

School*:

Telefoon*:

Straat en huisnummer*:

Postcode*:

Plaats*:

 Ik ga akkoord met de volgende voorwaarden: Namens de school verklaar ik dat de school vanaf het moment van ophalen verantwoordelijk is voor de kist en de inhoud hiervan totdat de Leskist is teruggebracht. Na inlevering van de Leskist wordt deze gecontroleerd. Eventueel ontstane schade aan de kist en/of de inhoud en/of vermissing van onderdelen uit de Leskist zullen worden verhaald op de school. Bètapartners is niet verantwoordelijk voor letsel en/of schade voortkomend uit het gebruik van de materialen behorend bij de Leskist. Gebruik van de materialen geschiedt op eigen verantwoordelijkheid van de school.