Workshops Online onderwijs

UvA Webklas Wiskunde 2019: Het Mandelbrot Mysterie

Zit je in VWO 5 of VWO 6 en heb je veel interesse in wiskunde? Dan is de webklas wiskunde van de Universiteit van Amsterdam misschien wel iets voor jou! Hier kun je proeven aan de studie wiskunde. De webklas draait de hele maand november van 2019.

Webklas wiskunde
De webklas is een korte introductiecursus in de wiskunde die je vanuit huis kunt doen. Via internet heb je contact met je docenten en medestudenten. Met deze online cursus kun je erachter komen of je een studie wiskunde interessant vindt. Je maakt kennis met een van de meest gecompliceerde en mysterieuze objecten uit de wiskunde: de Mandelbrotverzameling.

De webklas duurt ongeveer twaalf uur, verdeeld over vier weken. Je besteedt zo’n drie uur per week aan het lezen van teksten en discussiëren met mededeelnemers en docenten. In deze tijd werk je ook aan opdrachten en projecten. Sommige opgaven zijn behoorlijk ingewikkeld. Deze kun je via een internetforum met andere deelnemers en organisatoren bespreken. Je krijgt les van dr. Han Peters van de Universiteit van Amsterdam en Kees Temme, docent aan het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

Het Mandelbrot Mysterie
De Mandelbrotverzameling staat vooral bekend om zijn prachtige plaatjes en inzoomanimaties. Zij heeft echter ook een diepe wiskundige betekenis, bijvoorbeeld in de chaostheorie. Chaostheorie speelt een belangrijke rol bij het voorspellen van het weer, het bestuderen van de populatiegroei en het berekenen van satellietbanen.

Deelname
De webklas is vooral bedoeld voor individuele deelnemers. Klasgewijze deelname is ook mogelijk: per klas kan wekelijks maximaal één werkstuk worden ingeleverd. De docent ontvangt uitwerkingen om de andere werkstukken na te kijken.

Docentenbijeenkomst

Op woensdag 25 september is er van 17.00-20.30  een bijeenkomst op het Science Park in Amsterdam over de wiskunde van het Mandelbrot Mysterie. Handig voor wiskunde D-docenten die overwegen met leerlingen mee te doen aan de webklas maar ook interessant voor andere belangstellenden. Inschrijven voor deze bijeenkomst kan op: https://www.betapartners.nl/vakbijeenkomst-het-mandelbrot-mysterie

Voor vragen kunt u een mail sturen.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.