Masterclasses in onderzoek

Masterclass Big Data Sciences (aanmelden kan weer in sept 2023)

Big data is big business! Bedrijven en overheden over de hele wereld worden overspoeld met enorme hoeveelheden gegevens. Of het nu gaat om klantinformatie, gemeentedatabases of het logistieke netwerk van een grote organisatie zoals de NS, het verzamelen en beheren van data wordt steeds complexer en omvangrijker. Dit creëert een groeiende behoefte aan professionals die deze gegevens kunnen analyseren en omzetten in waardevolle inzichten. De Harvard Business review noemt een baan als data-analist zelfs de meest sexy baan van de 21e eeuw!

Tijdens onze Masterclass passeren verschillende onderwerpen de revue, die recentelijk zijn onderzocht aan de Vrije Universiteit binnen de opleiding Business Analytics. Hierbij worden wiskunde en informatica gecombineerd om intelligente oplossingen te ontwikkelen voor bedrijfsproblemen en informatieverwerking.

Wat ga je doen?
Heb jij deze zomer te veel betaald voor jouw vliegticket? Ben je nieuwsgierig naar de geheimen achter het prijzenbeleid van de luchtvaartindustrie? Of wil je leren hoe hotels hun winst maximaliseren? We duiken in deze masterclass onder andere in de luchtvaartbranche. Hoe prijs je bijvoorbeeld tickets op een markt die zo dynamisch is als die van de luchtvaart? Via een interactief revenue-game, ga je zelf proberen de winst te maximaliseren.

In het tweede deel van de masterclass gaan we voorspellingen maken over de overlevenden van een ramp zoals de Titanic. We verkennen hoe machine learning ons kan helpen in het voorspellen van data. En natuurlijk kunnen we niet voorbijgaan aan een van de meest recente en opwindende ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie: het open-AI model ChatGPT, waar je vast al van hebt gehoord of zelfs al hebt toegepast. We onderzoeken hoe dit model werkt en hoe we het kunnen toepassen in de praktijk. Uiteindelijk maak je in een groepje een poster van jullie bevindingen, en presenteer je dit op een wetenschappelijke postermarkt, waarbij meerdere masterclasses tegelijk aanwezig zijn.

Deze Masterclass sluit aan bij de opleiding Business Analytics en bestaat uit een bijeenkomst en omvat 25 studielasturen.

Om het certificaat te behalen dat gekoppeld is aan deze Masterclass, is het van belang dat je alle bijeenkomsten aanwezig bent en een eindpresentatie geeft. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het certificaat helaas niet worden verstrekt.

 

Data en tijden

  • dag 1: nog te bepalen
  • dag 2: nog te bepalen
  • dag 3: Woensdag 13 december 2023 (10:00-12:00): Eindpresentaties op de Wetenschappelijke Postermarkt (ouders/docenten zijn vandaag ook welkom!)

Aanmelden kan weer vanaf september 2023! Op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mailtje naar Marleen van der Meer (m.c.a.vandermeer@vu.nl)