Masterclass in bedrijf /

Masterclass bij Waternet 2019-2020

Waternet is het eerste en enige watercyclus bedrijf in Nederland: Een combinatie van drinkwater, gemeentelijke taken en waterschapstaken. In deze masterclass gaan we dieper in op de watercyclus en richten we ons op de uitdagingen en innovatieve oplossingen van toekomstig waterbeheer. Met speciale aandacht voor hoe je dit in de klas kunt toepassen!

Doelstelling

Tijdens deze masterclass laten we zien hoe bètavakken worden toegepast in het waterbeheer. Professionals van Waternet leggen uit wat hun werk inhoudt, nemen je mee op excursie, gaan dieper in op de uitdagingen en oplossingen van toekomstig waterbeheer, en daarna maken we met elkaar de vertaalslag naar het onderwijs.

Programma

De masterclass bestaat uit vier sessies van een dagdeel (16.00 – 20.00 h) en wordt op verschillende locaties van Waternet gegeven. Het programma ziet er als volgt uit:

Datum
Dinsdag 8 oktober 2019
Donderdag 14 november 2019
Dinsdag 10 december 2019
Donderdag 16 januari 2020

Onderwerp
Drinkwater
Riolering en afvalwaterzuivering
Waterbeheer in stedelijk en buitengebied
Klimaatverandering en waterveiligheid

Bijeenkomst 1: Drinkwater

In deze bijeenkomst richten we ons op het drinkwaterproces. We beginnen met een rondleiding op onze productielocatie in Leiduin en door de proefinstallatie. Hier gaan we dieper in op de verschillende fases en processen die het water na het winnen moet doorlopen, en hoe we deze kunnen koppelen aan verschillende schoolvakken zoals scheikunde en mogelijke onderzoeken voor het profielwerkstuk. Daarna volgt een college over drinkwater en circulaire economie. Hoe kunnen we het gebruik van energie, chemicaliën en grondstoffen verminderen en hoe kunnen we energie en hergebruik materiaal herwinnen uit het zuiveringsproces?

Gastdocenten:

  • Sean Willemse, Procesmanager bij Waternet
  • Jan Peter van der Hoek, Hoogleraar drinkwatervoorziening bij de TU Delft en hoofd van Strategisch Centrum bij Waternet


Programma:

15.45 – 16.00 Inloop
16.00 – 17.30  Rondleiding op de productielocatie in Leiduin en door de proefinstallatie
17.30 – 17.45  Vertaalslag naar het onderwijs, onderwerpen voor profielwerkstuk
17.45 – 18.15  Diner
18.15 – 20.00 Lezing door Jan Peter van der Hoek over drinkwater en circulaire economie

Bijeenkomst 2: Riolering en afvalwaterzuivering

In deze bijeenkomst gaan we naar de Rioolwater Zuiveringsinstallatie (RWZI) Horstermeer. We beginnen met een rondleiding over deze RWZI, de enige RWZI in Nederland met een 1-STEP® filter. Het 1-STEP® filter is een filter gevuld met actief kool en kan daarmee medicijnresten uit afvalwater verwijderen. Daarna volgen verschillende colleges over onder andere de steeds grotere vervuiling van het afvalwater, de verschillende verontreinigende stoffen die je in het riool tegen kan komen en in welke mate afvalwaterzuiveringen in staat zijn om sommige (organische) verontreinigende stoffen te verwijderen. Daarnaast gaan we dieper in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van riolering in Nederland en op internationaal niveau. We eindigen met een presentatie van een docent die een onderwijsproduct heeft gemaakt naar aanleiding van deze bijeenkomst van de masterclass in 2017.

Gastdocenten:

  • Manon Bechger, Adviseur afvalwater bij Waternet
  • Wilco Koning, Programmamanager leidingwerken bij Waternet en Wereld Waternet
  • Thomas ter Laak, Onderzoeker bij KWR en universitair docent aan de UvA
  • Herbert van de Voort (Hyperion Lyceum)


Programma:

15.45 – 16.00 Inloop
16.00 – 17.30  Rondleiding over de Rioolwater Zuiveringsinstallatie Horstermeer
17.30 – 18.00  Diner
18.00 – 19.30  Colleges over onder andere de steeds grotere vervuiling van het afvalwater
19.30 – 20.00 Vertaalslag naar het onderwijs: presentatie door scheikundedocent Herbert van de Voort over het onderwijsproduct dat hij gemaakt heeft over dit onderwerp

Bijeenkomst 3: Waterbeheer in stedelijk en buitengebied

In deze bijeenkomst neemt Maarten Ouboter jullie mee in het waterbeheer van Nederland. Onderwerpen die onder andere voorbij komen: Wat leeft er in het water op ecologisch gebied? Hoe stuur je waterstromen en wat zijn de effecten ten behoeve van stedelijk en buitengebied? Hoe ontwikkel en bereken je een waterpolder? Welke scheikundige processen zijn er gekoppeld aan water?  

Gastdocent:

  • Maarten Ouboter, Assetmanager waterkwaliteit bij Waternet


Programma:

15.45 – 16.00  Inloop
16.00 – 17.30  Slim Watermanagement spel
17.30 – 18.15  Diner
18.15 – 20.00 Uitleg over het waterbeheer van Nederland, en vertaalslag naar het onderwijs

Bijeenkomst 4: Klimaatverandering en waterveiligheid

In deze bijeenkomst op het hoofdkantoor van Waternet gaan we dieper in op het onderwerp klimaatverandering en de effecten voor de waterveiligheid op grote en kleine schaal. We gaan in op de gevolgen van extreem weer, overstromingen, hoosbuien en droogte. Daarnaast behandelen we nieuwe soorten assessments en modeleringmethoden om de risico’s van water te analyseren. Ook gaan we dieper in op de effecten en de toepasbaarheid van dit onderwerp in de stad Amsterdam en de samenwerkingsverbanden binnen Rainproof en Amsterdam Waterbestendig om de stad meer resilient te maken. We eindigen met twee presentaties van docenten die een onderwijsproduct hebben gemaakt naar aanleiding van deze bijeenkomst van de masterclass in 2017.

Gastdocenten:

  • Daniel Goedbloed, Programmamanager Amsterdam Rainproof bij Waternet
  • Steven Roosendaal (Pieter Nieuwland College)
  • Ari Smit en Marijke van Ommeren (Kennemer College)


Programma:

15.45 – 16.00  Inloop
16.00 – 17.30  Colleges over klimaatverandering en de effecten voor de waterveiligheid
17.30 – 18.00  Diner
18.00 – 19.00  Colleges over klimaatverandering en de effecten voor de waterveiligheid
19.00 – 20.00  Vertaalslag naar het onderwijs: 1) Presentatie door aardrijkskundedocent Steven Roosendaal over het onderwijsproduct dat hij gemaakt heeft over dit onderwerp 2) Presentatie door aardrijkskundedocenten Ari Smit en Marijke van Ommeren over het onderwijsproduct dat zij gemaakt hebben over dit onderwerp

Oeps! We konden je formulier niet vinden.