Masterclasses in onderzoek

Masterclass Chaos en Dynamica (meld je nu aan!)

Dynamische systemen-theorie bestudeert alles wat beweegt: van planeten in het zonnestelsel, via wolken in de lucht, tot populaties van dieren. Met wiskunde kunnen we een dynamisch systeem beschrijven en ermee rekenen. Interessante vragen zijn “Ontstaat er een evenwicht?”, “Gaat het systeem naar oneindig?” en “Zijn er periodieke banen?”.  Veel dynamische systemen vertonen chaos. In deze masterclass leer je wat dat betekent.

We gaan verschillende dynamische systemen analyseren, en komen uiteindelijk uit bij fractals. Fractals spelen een belangrijke rol in de chaostheorie. Een fractal is een meetkundige figuur die opgebouwd is uit delen die gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Als eindopdracht ontwerp je je eigen fractal en presenteer je deze op een wetenschappelijke postermarkt. We maken in deze masterclass geregeld gebruik van het computerprogramma Mathematica.

De vierdaagse masterclass sluit aan bij de opleiding Wiskunde en omvat 20 studielasturen. De masterclass is geschikt voor de leerling die zich graag wil verdiepen in de wiskunde. Wiskunde B in het vakkenpakket is vereist voor deze masterclass.

Om het certificaat te behalen dat gekoppeld is aan deze masterclass, is het van belang dat je een eindpresentatie geeft. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het certificaat helaas niet worden verstrekt.

Data en tijden

 • dag 1: Vrijdag 3 november 2023 (10:00-13:30)
 • dag 2: Maandag 13 november 2023 (10:00-13:30)
 • dag 3: Vrijdag 24 november 2023 (10:00-13:30)
 • dag 4: Woensdag 13 december 2023 (10:00-12:00): Eindpresentaties op de Wetenschappelijke Postermarkt (ouders/docenten zijn vandaag ook welkom!)

Meld je nu aan!!

 • Gegevens leerling

 • Voor noodgevallen
 • Factuurgegevens

  LET OP: De school wordt gefactureerd voor deelname. – Deelname is gratis als jouw school lid is van Bètapartners, voor overige leerlingen €75 - Bij annulering binnen een week of een no-show, wordt de activiteit wél gefactureerd: €35 voor Bètapartners leerlingen en €75 voor niet-Bètapartners leerlingen. – Zorg dat je vooraf goedkeuring hebt m.b.t. de betaling van de factuur. – Geef hieronder de naam en contactgegevens van de persoon die verantwoordelijk is voor de betaling van de factuur (bijv financiële medewerker school)
 • Privacyverklaring

  In deze Privacyverklaring staat beschreven hoe Bètapartners jouw persoonsgegevens verwerkt. Deze Privacyverklaring heeft betrekking op persoonsgegevens die jij aan ons verstrekt of die wij via onze website(s) verkrijgen. Zie https://www.betapartners.nl/privacy/ voor de voorwaarden.