Masterclasses in onderzoek

Masterclass Chaos en Dynamica

Dynamische systemen-theorie bestudeert alles wat beweegt: van planeten in het zonnestelsel, via wolken in de lucht, tot populaties van dieren. Met wiskunde kunnen we een dynamisch systeem beschrijven en ermee rekenen. Interessante vragen zijn “Ontstaat er een evenwicht?”, “Gaat het systeem naar oneindig?” en “Zijn er periodieke banen?”.  Veel dynamische systemen vertonen chaos. In deze masterclass leer je wat dat betekent.

We gaan verschillende dynamische systemen analyseren, en komen uiteindelijk uit bij fractals. Fractals spelen een belangrijke rol in de chaostheorie. Een fractal is een meetkundige figuur die opgebouwd is uit delen die gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Als eindopdracht ontwerp je je eigen fractal en presenteer je deze op een wetenschappelijke postermarkt. We maken in deze masterclass geregeld gebruik van het computerprogramma Mathematica.

De vierdaagse masterclass sluit aan bij de opleiding Wiskunde en omvat 20 studielasturen. De masterclass is geschikt voor de leerling die zich graag wil verdiepen in de wiskunde. Wiskunde B in het vakkenpakket is vereist voor deze masterclass.

Om het certificaat te behalen dat gekoppeld is aan deze masterclass, is het van belang dat je een eindpresentatie geeft. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het certificaat helaas niet worden verstrekt.

Data en tijden

  • Startbijeenkomst:
  • Bijeenkomst 2:
  • Bijeenkomst 3:
  • Bijeenkomst 4:

 

Niet aanwezig zijn zonder geldige reden wordt als no-show gezien, en daar wordt een no-show fee van €50 gerekend.

Meld je nu aan!

Aanmelden is nog niet mogelijk