Masterclasses in onderzoek

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Deeltjesfysica

Elk jaar organiseert Nikhef, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, een internationale Masterclass voor leerlingen uit de bovenbouw van het vwo. De Masterclass duurt een halve dag. Je krijgt na enkele inleidende cursussen de gelegenheid om zelf botsingen tussen elementaire deeltjes te bestuderen. Hiervoor gebruik je echte data van het ATLAS experiment (de zoektocht naar het higgsdeeltje) uit de Large Hadron Collider op CERN!
Afsluitend bespreken we de resultaten met leerlingen uit andere landen in een video-conferentie.

Wat kun je ongeveer verwachten? Hieronder een voorbeeldprogramma van de masterclass:

13:00 Ontvangst en inschrijven
13:15  College
14:00 Pauze
14:15 Workshop instructie
14:30 Workshop
15:30 Evaluatie, discussie resultaten
15.45 Pauze
16:00 Videoconferentie
17:00 Sluiting

Hoe aanmelden?
De Masterclass 2024 zal plaatsvinden op dinsdag 12 maart in Amsterdam. Je kunt je nu hier op de site van Nikhef inschrijven voor de Masterclass 2024. De Masterclass gaat alleen door bij voldoende belangstelling en onder voorbehoud van omstandigheden. Als de Masterclass op Nikhef niet mogelijk is, organiseren we een online Masterclass.

Wanneer er teveel aanmeldingen zijn, zullen wij een selectie maken en zullen we maximaal 2 leerlingen per school aannemen. Je krijgt uiterlijk een week van tevoren per email een bevestiging of je wel of niet kunt meedoen aan de masterclass.

Voor meer informatie, stuur een email aan Joan Berger

Uitgebreide informatie is te vinden via de IPPOG website: International Masterclasses