Masterclass Dynamische Aarde (reeds begonnen, aanmelden niet meer mogelijk)
Hoe ontstaan aardbevingen en waarom kunnen we die niet voorspellen? Meestal lijkt de aarde een stilstaande, dode planeet. Ineens is er dan weer een grote aardbeving die helaas zorgt voor veel schade en slachtoffers. Eigenlijk is de aarde dus continu in beweging, en worden op de schaal van miljoenen jaren gebergtes gevormd of juist afgebroken. Die processen gaan niet geleidelijk, maar in heel veel kleine stapjes die wij als aardbevingen voelen. In deze masterclass leer je hoe plotselinge, korte aardbevingen samenhangen met de langzame beweging van tektonische platen over miljoenen jaren.
Na een college over aardbevingen en plaattektoniek, ga je zelf aan de slag in het lab door met zand plaatbewegingen na te bootsen. Op die manier kunnen we begrijpen waar we aardbevingen kunnen verwachten. Uiteindelijk bouw je je eigen tektonische model, waarvan je de resultaten presenteert op een postermarkt.
Deze masterclass sluit aan bij de opleiding Aardwetenschappen en bestaat uit 20 studielasturen.
Om het certificaat te behalen dat gekoppeld is aan deze masterclass, is het van belang dat je een eindpresentatie geeft. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het certificaat helaas niet worden verstrekt.
Data en tijden
- Bijeenkomst 1: maandag 8 mei 2023 (13:00-16:00)
- Bijeenkomst 2: dinsdag 16 mei 2023 (13:00-17:00)
- Bijeenkomst 3: woensdag 7 juni 2023 (10:00-12:00) –> Wetenschappelijke postermarkt samen met andere Bètamasterclasses
Meld je nu aan!