Masterclasses in onderzoek

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Fluorescentiemicroscopie (MELD JE NU AAN!)

Introductie

Hoe maak je het allerkleinste zichtbaar? Microscopen zijn onmisbaar geworden in de wetenschap. Er zijn talloze verschillende microscopen, die allemaal op hun eigen manier het onzichtbare, zichtbaar maken. In deze 2-daagse masterclass duiken we dieper in op de werking van de fluorescentiemicroscoop. Fluorescentiemicroscopie is een veel gebruikte methode om fluorescerende moleculen zowel in complete levende organismen (in vivo) als in gekweekte cellen te visualiseren. Deze beelden zijn ook te digitaliseren, wat onderzoek een stuk makkelijker maakt.

Wat ga je doen?

Op dag 1 zul je college krijgen over celbiologie en Green Fluorescent Proteins (GFP’s). Dit college wordt gevolgd door praktische opdrachten, waarbij je oefent met pipetteren en DNA zult isoleren, zuiveren en transfecteren. Tijdens dag 2 krijg je hoorcollege over fluorescentie en microscopie, gevolgd door een practicum waarbij je de getransfecteerde cellen van dag 1 gaat fixeren om daarna op de fluorescentie microscoop de oplichtende celorganellen te gaan herkennen. Hierbij krijg je uitleg over de werking van de microscoop en een demonstratie van een geavanceerde fluorescentie microscoop.

De masterclass Fluorescentie microscopie sluit aan bij de opleidingen Biomedische wetenschappen, Biologie en Natuurkunde. De Masterclass omvat 16 contact uren, 4 zelfstudie uren, en vindt plaats op de Universiteit van Amsterdam (FNWI, Science Park).

 

Programma

Thuisopdracht vóór aanvang masterclass:

Vragen beantwoorden over aspecten fluorescentie microscopie

Masterclass dag 1  dinsdag 21 november (Locatie: Science Park)

09.30 uur Hoorcollege over celbiologie en GFP

10.30 uur: Practicum pipetteeroefening, DNA-isolatie

12:00 uur: Lunch

13.30 uur: Practicum DNA-zuivering, transfectie van DNA

15.00 uur: Afsluiting

Masterclass dag 2 woensdag 22 november (Locatie: Science Park)

09.30 uur: Hoorcollege over fluorescentie en microscopie

11.00 uur: Practicum fixatie van getransfecteerde cellen + uitleg microscoop

12:00 uur: Lunch

13.30 uur Practicum: microscopie (eenvoudige & demo geavanceerde fluorescentie)

ca 15:30: Nabespreking

 

Bij het succesvol afronden van de masterclass ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Inschrijven kan via de link hieronder. De deadline voor aanmelden is 1 november 2023.

Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Bij minder dan 12 deelnemers gaat de masterclass niet door.

Deelname aan deze masterclass is gratis, tenzij je zonder tijdige afmelding niet komt opdagen. Dan factureren we 50 euro aan de school.

Masterclass Fluorescentie Microscopie 2023

  • Gegevens leerling

  • Voor noodgevallen
  • Factuurgegevens

    LET OP: De school wordt gefactureerd voor deelname, niet de individuele leerling - Voor leerlingen van bètapartners lidscholen is deelname gratis. Echter bij no-show (niet komen opdagen) wordt de bètapartnerschool alsnog gefactureerd voor €75. – Deelname bedraagt €75 per leerling van niet-betapartner scholen - Lunch is inbegrepen – Zorg dat je vooraf goedkeuring hebt m.b.t. de betaling van de factuur. – Geef hieronder de naam en contactgegevens van de persoon die verantwoordelijk is voor de betaling van de factuur (bijv financiële medewerker school) – Bij annulering binnen een week, wordt de activiteit wel gefactureerd.
  • Wij gebruiken de persoonsgegevens om deelname te bevestigen. Er worden foto's gemaakt, deze worden gebruikt voor promotiedoeleinden. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, stuur dan een mail naar c.clarijs@uva.nl