Masterclasses in onderzoek

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Insuline maken met bacteriën

Introductie

Oorspronkelijk werden koeien, paarden en varkens gebruikt voor het produceren van insuline. Vanaf de jaren 80 wordt humane insuline gemaakt door de bacterie Escherichia coli (E.coli). Bacteriën zijn namelijk in staat om stukjes humaan DNA op te nemen. Hierdoor kunnen zij eiwitten produceren die nuttig kunnen zijn voor het maken van geneesmiddelen en vaccines. Zo ook insuline voor diabetespatiënten.

Wat ga je doen?

In de drie dagen ben je volop bezig met de praktische handelingen hoe insuline in een bacterie wordt gemaakt en wordt opgeschaald. Ze volgen elkaar op met verschillende technieken zoals gel-electroforese en PCR. Tijdens deze handelingen worden de technieken uitgelegd. Daarnaast krijg je tijdens het practicum ook een hoorcollege over genetische modificatie.

De Masterclass Insuline maken met bacteriën sluit aan bij de opleidingen Biomedische wetenschappen en Biologie. De Masterclass omvat 20 contacturen en vindt plaats op de Universiteit van Amsterdam (FNWI, Science Park).

 

Bij het succesvol afronden van de Masterclass ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Inschrijven kan via de link hieronder. De deadline voor aanmelden is 27 september 2022.

  • Deelnemergegevens

  • Upload een motivatie voor deelname. Geef daarnaast in het kort aan wat je eerste idee is voor het onderzoek (globale opzet + vraag). Één motivatie van minimaal 100 woorden per groepje.
    Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Factuurgegevens

    LET OP: De school wordt gefactureerd voor deelname. – Deelname bedraagt €75 per leerling of €50 per leerling als je school lid is van de Bètapartners – Zorg dat je vooraf goedkeuring hebt m.b.t. de betaling van de factuur. – Geef hieronder de naam en contactgegevens van de persoon die verantwoordelijk is voor de betaling van de factuur (bijv financiële medewerker school) – Bij annulering binnen een week, wordt de activiteit wel gefactureerd.
  • Privacyverklaring

    In deze Privacyverklaring staat beschreven hoe Bètapartners jouw persoonsgegevens verwerkt. Deze Privacyverklaring heeft betrekking op persoonsgegevens die jij aan ons verstrekt of die wij via onze website(s) verkrijgen. Zie https://www.betapartners.nl/privacy/ voor de voorwaarden.