Masterclasses in onderzoek

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Insuline maken met bacteriën

Introductie

Oorspronkelijk werden koeien, paarden en varkens gebruikt voor het produceren van insuline. Vanaf de jaren 80 wordt humane insuline gemaakt door de bacterie Escherichia coli (E.coli). Bacteriën zijn namelijk in staat om stukjes humaan DNA op te nemen. Hierdoor kunnen zij eiwitten produceren die nuttig kunnen zijn voor het maken van geneesmiddelen en vaccines. Zo ook insuline voor diabetespatiënten.

Wat ga je doen?

In deze 3-daagse Masterclass boots je het proces na, hoe insuline op grote schaal m.b.v. bacteriën wordt geproduceerd. Je maakt kennis met verschillende praktische vaardigheden voor in het laboratorium, zoals pipetteren en werken met gel-elektroforese en PCR. Tussen de handelingen door worden de technieken uitgelegd. Daarnaast krijg je tijdens het practicum ook een hoorcollege over genetische modificatie. Zie de handelingen in de infographic (Engels).

De masterclass Insuline maken met bacteriën sluit aan bij de opleidingen Biomedische wetenschappen en Biologie. De masterclass omvat 24 contacturen en vindt plaats op de Universiteit van Amsterdam (FNWI, Science Park).

 

Bij het succesvol afronden van de masterclass ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Inschrijven kan via de link hieronder. De deadline voor aanmelden is 3 november 2023.

Deze masterclass wordt gratis aangeboden door de Reizende DNA-labs & ABE Nederland*.

*Bij een no-show ontvangt de school een factuur van €75,-. Afmeldingen vanuit de docent per mail zijn alleen geldig.

Deze aanmelding is gesloten.