Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Quantum (online) – februari 2021

Van higgsdeeltje tot quantumcomputer

Quantummechanica… het is een veelgehoorde, en soms wat mysterieuze term, maar wat doet quantummechanica nou écht? Wat hebben we eraan als we de nog onbekende bouwstenen van de natuur willen ontdekken of nieuwe, supersnelle computers willen bouwen? En is quantummechanica nu echt zo raadselachtig en moeilijk?

 

 

In januari en februari organiseert de Universiteit van Amsterdam een Masterclass Quantum voor middelbare scholieren uit 5 en 6 VWO. (Een vakkenpakket met wiskunde B en natuurkunde wordt aangeraden.) In drie bijeenkomsten vertellen wetenschappers van de UvA de deelnemers alles over wat quantumfysica inhoudt, en hoe je de ideeën uit die theorie in de wetenschap en in de maatschappij kunt gebruiken. De eerste bijeenkomst richt zich op de achtergrond, de quantumtheorie die in de afgelopen eeuw is ontwikkeld. Bijeenkomst 2 gaat over quantumcomputers: computers die gebruik maken van quantumeffecten om allerlei taken veel sneller en slimmer te kunnen uitvoeren – van rekenen tot het simuleren van weer ándere quantumsystemen. De derde bijeenkomst gaat over deeltjesfysica: het gebruik van de quantummechanica in bijvoorbeeld de gigantische deeltjesversneller op het CERN.

Elke bijeenkomst heeft een theoretische component, maar ook een praktisch deel waarin de leerlingen zien of zelf uitproberen hoe de stof in de praktijk toegepast kan worden. Hierbij hebben de deelnemers uitgebreid de mogelijkheid om met wetenschappers en studenten van de UvA in gesprek te gaan. Ter afsluiting van de masterclass doen de deelnemers in groepjes zelf een mini-onderzoek waarvan ze ook kort aan elkaar verslag doen.

 

Data en tijden

De colleges vinden online plaats, natuurlijk met de nodige pauzes.

  • woensdag 27 januari  (14:00-17:00)
  • vrijdag 5 februari (14:00-17:00)
  • donderdag 11 februari (14:00-17:00)

 

Er zijn geen kosten aan de deelname verbonden dankzij de generositeit van Qusoft, het Quantum Software Consortium(QSC) en het Institute of Physics van de UvA.

           

 

Inschrijven kan via de link hieronder. De deadline voor aanmelden is 20 januari 2021.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.