Masterclasses in onderzoek

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Quantum

Van higgsdeeltje tot quantumcomputer

Quantummechanica… het is een veelgehoorde, en soms wat mysterieuze term, maar wat doet quantummechanica nou écht? Wat hebben we eraan als we de nog onbekende bouwstenen van de natuur willen ontdekken of nieuwe, supersnelle computers willen bouwen? En is quantummechanica nu echt zo raadselachtig en moeilijk?

In februari organiseert de Universiteit van Amsterdam (UvA) een masterclass Quantum voor middelbare scholieren uit 5 en 6 vwo. In drie bijeenkomsten op het Science Park (UvA) vertellen wetenschappers alles over wat quantumfysica inhoudt, en hoe je de ideeën uit die theorie in de wetenschap en in de maatschappij kunt gebruiken.

De eerste bijeenkomst richt zich op de achtergrond, de quantumtheorie die in de afgelopen eeuw is ontwikkeld. Bijeenkomst 2 gaat over quantumcomputers: computers die gebruik maken van quantumeffecten om allerlei taken veel sneller en slimmer te kunnen uitvoeren – van rekenen tot het simuleren van weer ándere quantumsystemen. De derde en laatste bijeenkomst staat in het teken van deeltjesfysica: het gebruik van de quantummechanica in bijvoorbeeld de gigantische deeltjesversneller op het CERN.

Elke bijeenkomst heeft een theoretische component, maar ook een praktisch deel waarin de leerlingen zien of zelf in experimenten uitproberen hoe de stof in de praktijk toegepast kan worden. Hierbij hebben de deelnemers uitgebreid de mogelijkheid om met wetenschappers en studenten van de UvA in gesprek te gaan. We sluiten de masterclass af met een labtour.

Data en tijden 

De bijeenkomsten vinden plaats op het Science Park (Universiteit van Amsterdam).

  • do 1 februari 2024 (10:00-15:00)
  • vr 9 februari 2024 (10:00-16:00)
  • di 13 februari 2024 (10:00-16:00)

 

Aanmelden

Deze masterclass is bedoeld voor leerlingen uit 5 en 6 vwo. Een vakkenpakket met wiskunde B en natuurkunde wordt aangeraden.

Deelname aan de masterclass is gratis voor lidscholen van Bètaparners, en €75 voor scholen die geen lid van Bètapartners zijn. Inschrijven kan via de link hieronder. Er zijn 30 plekken. Zit de masterclass vol? Stuur dan een mailtje naar outreach-science@uva.nl voor een plekje op de reservelijst. De deadline voor aanmelden is 15 januari 2024.