Masterclass in onderzoek

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Scheikunde in het Ziekenhuis

Tg_scheikunde

Thyroglobuline (Tg) is een eiwit dat alleen wordt aangemaakt in de schildklier (Tg) en daarom gebruikt kan worden als tumor marker. Door ziekte aan de schildklier kan Tg in het bloed lekken. Na de behandeling van de schildklierkanker mag dit eiwit niet of nauwelijks meer in het bloed aanwezig zijn.

Tijdens de masterclass ga je je verdiepen in de ontwikkeling van een methode voor de kwantitatieve bepaling van thyroglobuine in monsters die het auto-antilichaam bevatten. Deze methode mag niet gebaseerd zijn op immunologische principes maar hiervoor moet een combinatie van tweedimensionale vloeistofchromatografie in combinatie met massa spectrometrie worden gebruikt.

De masterclass

De masterclass duurt drie dagen. Tijdens de masterclass ga je je verdiepen in de verschillende manieren waarop scheikunde in ziekenhuisonderzoek gebruikt wordt. Ook ga je je verdiepen in een methode om de controle op genezing van schildklierkanker te verbeteren. Op de eerste dag wordt er theorie besproken over de technieken en methoden die gebruikt worden in de klinische diagnostiek. Dit zijn onder andere immunoassays, vloeistofchromatografie en massa spectrometrie. De tweede dag bestaat uit een aantal praktische experimenten waarin een deel van deze diagnostische methoden zelf uitgevoerd of gedemonstreerd zullen worden.

Deze masterclass sluit aan bij de opleiding Farmaceutische Wetenschappen en omvat 25 studielasturen.

Om het certificaat te behalen dat gekoppeld is aan deze masterclass, is het van belang dat je een eindpresentatie geeft. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het certificaat helaas niet  worden verstrekt.

Data en tijden

  • 21 november 2018 (10:00-16:00u)
  • 28 november 2018 (10:00-16:00u)
  • 7 december 2018 (12:30-16:00u)

Aanmelden is mogelijk tot en met uiterlijk 15 oktober.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Voor vragen kun je mailen naar Marleen van der Meer (m.c.a.vandermeer@vu.nl).