Masterclasses in onderzoek

Extra verdieping voor hoog-gemotiveerde leerlingen

Masterclass Scheikundige Meettechnieken

Metabolisme (uit het Grieks μεταβολισμός metabolismos = verandering of omzetting) is een ontzettend belangrijk proces in het lichaam wat continu plaatsvindt. Voedingsstoffen in je lichaam worden via biochemische processen omgezet tot energie, en de afvalstoffen die vrijkomen worden afgevoerd. Hierbij spelen enzymen een ontzettend belangrijke rol. Hoe kunnen we hier zelf metingen aan verrichten? De opleiding Scheikunde van de UvA en VU Amsterdam bieden jou de mogelijkheid om zelf metingen te verrichten naar jouw eigen metabolisme en de effecten van energiedrank. Meten is weten, zeggen ze ook wel!

Opzet van de Masterclass (deel online/deel op de VU)

Tijdens de online Masterclass leer je de nieuwste ontwikkelingen (‘state of the art’) in het (scheikundig) onderzoek naar het menselijk metabolisme. Ook hoe dit wordt beïnvloed door onze chemische omgeving. Vervolgens ga je zelf het lab in en doe je onderzoek naar taurine in urinesamples. Met scheikundige technieken als High-Pressure Liquid Chromatografie en Ultra Violet Spectroscopie ga je uiteindelijk jouw eigen metabolisme snelheid van excretie bepalen.

De resultaten hiervan zul je tot slot presenteren op een online wetenschappelijke postermarkt.

Deze online Masterclass sluit aan bij de opleiding Scheikunde en omvat 20 studielasturen.

Om het certificaat te behalen dat gekoppeld is aan deze online Masterclass, is het van belang dat je alle bijeenkomsten aanwezig bent en een eindpresentatie geeft. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt kan het certificaat helaas niet  worden verstrekt.

Data en tijden

  • 8 november 2021 (14:00-16:00) Online
  • 9 november 2021 (13:00-17:00, tijden onder voorbehoud)
  • 10 december 2021 (10:00-12:00)

Aanmelden is mogelijk tot en met uiterlijk 15 oktober.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Voor vragen, mail Marleen van der Meer.