Netwerkbijeenkomst: Moleculaire machines (lezingenserie Duurzame Chemie)
Na het succes van de cursus Organische Chemie vorig jaar in samenwerking met de UvA organiseert Bètapartners een lezingencyclus met als thema Duurzame Chemie.
Op woensdag 18 oktober 2017 zal Prof. Dr. Sander Woutersen de aftrap doen met een lezing over Moleculaire machines.
Het is tegenwoordig mogelijk om machines te maken ter grootte van één molecuul. Deze synthetische moleculaire machines (waarvoor Feringa, Sauvage en Fraser Stoddart de Nobelprijs Scheikunde van 2017 ontvingen) zijn geïnspireerd op de moleculaire machines uit de levende natuur, waar ze letterlijk overal voorkomen: elke cel in ons lichaam zit er vol mee. Toekomstige toepassingen van synthetische moleculaire machines variëren van moleculaire computers tot het regelen van processen in de levende cel.
Deze lezing geeft een inleiding op dit onderwerp, waarbij allerlei aspecten van de scheikunde zullen langskomen: thermodynamica (je kunt met een back-of-the-envelope berekening uitvogelen wat voor kracht een moleculaire motor kan genereren), organische chemie (je kunt moleculaire machines heel simpel maken door peptide-bindingen te vormen), biochemie (bij welke biochemische processen spelen moleculaire motors een rol?), en spectrometrie (waarmee je de beweging van licht-aangedreven moleculaire machines kunt waarnemen).
Na het diner praten we over de toepassing van de besproken onderwerpen in onze lespraktijk en gaan we werken aan een gezamenlijk onderwijsproduct over het onderwerp van de lezing.
De volgende lezingen staan gepland op:
Woensdag 22-11-2017: Dr. Jocelyne Vreede over modelleren.
Woensdag 17-1-2018: Dr. Chris Slootweg over terugwinning van fosfor uit afvalwater.
Dinsdag 6-2-2018: Prof. Dr. Gert-Jan Gruter over duurzame chemie.
Het is ook mogelijk om één of meerdere lezingen te volgen.
De kosten zijn 50 euro per lezing voor scholen die lid zijn van de Bètapartners en 65 euro voor geen Bètapartners.
De bijeenkomsten zien er als volgt uit:
16.15-16.30 Ontvangst met koffie en thee
16.30-17.45 College
17.45-18.30 Diner
18.30-20.00 Werkcollege/verwerking (invulling door Renate van Boxem, coördinator van het vaksteunpunt Scheikunde Bètapartners en Ruud Kok, docentenopleider scheikunde Hogeschool van Amsterdam)
De inschrijving is gesloten.