Netwerkbijeenkomsten /

NB Biologie: Artis Bibliotheek en pws-begeleiding

Artis heeft een prachtige bibliotheek waar een schat aan geïllustreerde literatuur aanwezig is. Die is in te zetten voor allerlei doeleinden, waar we in deze netwerkbijeenkomst wat dieper op in zullen gaan. Voor docenten is dit prachtige inspiratie, achtergrondmateriaal voor wetenschapshistorie bijvoorbeeld. Ook biedt Artis mogelijkheden voor het begeleiden van profielwerkstukken; over biologische onderwerpen maar ook vakoverstijgend, voor N-profielen én M-profielen.

Programma

De netwerkbijeenkomst behandelt twee hoofdonderwerpen, Artis Bibiotheek en pws-begeleiding.

Artis Bibliotheek
In het eerste deel van de netwerkbijeenkomst zal de conservator van de bibliotheek, historicus Hans Mulder, je meenemen op een rondreis door het rijke materiaal van de bibliotheek. Alvast een voorproefje? Bekijk de video  of lees de achtergrondinformatie hieronder.

PWS-begeleiding
Het tweede deel van de netwerkbijeenkomst richt zich op profielwerkstukbegeleiding. We kijken allereerst naar pws-begeleiding in het algemeen: wat zijn handvatten voor pws-begeleiding, beoordeling, hoe ziet de rol van school en voor jou als docent er uit, etc. Nick Vermeulen geeft les hierin op de lerarenopleiding Biologie en zal zijn expertise met jullie delen. Tot slot horen we wat Artis te bieden heeft op het gebied van pws-begeleiding en onderwerpen. Omdat de Artis Bibliotheek zo’n brede collectie heeft, is het goed mogelijk om een vakoverstijgend profielwerkstuk te maken, waarin bijvoorbeeld twee vakken gecombineerd zijn, ook de niet-bètavakken.

Leuk om te vermelden: In samenwerking met Artis starten we in september een traject profielwerkstukbegeleiding voor leerlingen. Meer informatie lees je hier.
Let op: aanmelden voor dit traject PWS-begeleiding kan tot uiterlijk de eerste week september 2018 en staat los van deze netwerkbijeenkomst!

In 1838 werd het zoölogisch genootschap Natura Artis Magistra opgericht. Doel was het bevorderen van de kennis der natuurlijke historie. Het genootschap bestond niet alleen uit de dierentuin, die iedereen kent, maar ook uit een museum en de bibliotheek. Het genootschap ontving voor de bibliotheek meteen allerlei bijzondere schenkingen en schafte veel boeken en tijdschriften aan. Inmiddels zijn er meer dan 16.000 boeken en tijdschriften te vinden. Van 1848 tot 1995 gaf het genootschap het tijdschrift Bijdragen tot de Dierkunde uit. Alle afleveringen worden nu nog bewaard. De Artis Bibliotheek heeft collecties op het gebied van natuurlijke historie, van de dierentuin, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, de evolutietheorie (Darwiniana) en van Carolus Linnaeus (Linnaeana). Bijzonder zijn de prachtig geïllustreerde werken van de 17e-eeuwse wetenschapper en kunstenaar Maria Sybilla Merian.

De inschrijving is gesloten.