Netwerkbijeenkomst: Experimenteren met licht
Deze netwerkbijeenkomst is bedoeld voor natuurkundedocenten en TOA’s die in de onderbouw en/of bovenbouw practica doen of willen gaan doen over het onderwerp licht. Deze bijeenkomst is zeer geschikt voor docenten die opzoek zijn naar manieren om leerlingen in de onderbouw te enthousiasmeren voor natuurkunde door middel van practica.
Tijdens de bijeenkomst houden we ons bezig met de vraag, “Hoe doe je een toffe en relevante proef?”. Het grootste deel van de bijeenkomst gaan we aan de slag met een serie experimenten uit de Photonics Explorer Kit. In de workshop worden we begeleid door Aurèle Adam en zijn team van de TU Delft tijdens het uitvoeren van de verschillende modules in de leskist. In het tweede deel van de bijeenkomst wisselen we onder leiding van Bart van Dalen van de HvA best practices uit over het doen van practica over licht.
Na deze bijeenkomst heb je ervaring opgedaan met verschillende experimenten over licht. Daarnaast ben je een hoop nieuwe ideeën rijker over hoe je handzame experimenten op een leuke en relevante manier in je eigen les kan toepassen.
Ook bestaat er de mogelijkheid om voor jouw school een Photonics Explorer Kit aan te schaffen (€150,- per leskist). Mocht je een leskist gelijk na afloop van de bijeenkomst mee willen nemen, neem dan contact op met Jasper Reinders voor de mogelijkheden.
Wat is de Photonics Explorer Kit?
De Photonics Explorer Kit is een zeer handzame leskist, ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs, met zowel modules voor de onderbouw als ook voor de bovenbouw. Met deze leskist kunnen leerlingen zelf op onderzoek uit om de eigenschappen van licht te ontdekken en om hun onderzoekscompententies te ontwikkelen. In groepjes van 2 tot 3 leerlingen gaan ze aan de slag met eenvoudige experimenten.
Elke kit bevat voldoende, duurzaam en veelzijdig materiaal om klassikaal experimenten uit te voeren met 25 tot 30 leerlingen. Dit wordt ondersteund door een didactisch kader, bestaande uit mooi vormgegeven werkbladen, informatiebladen, docentenhandleiding en multimedia materiaal. Al het materiaal is in het Nederlands beschikbaar.
Benieuwd wat er allemaal in de leskist zit? De flyer geeft een indruk met welke materialen en modules je aan de slag kunt! Bekijk ook de introductiefilm.
Programma:
16:00 – 18.15 Workshop “Photonics Explorer Kit” – Aurèle Adam (TU Delft)
18:15 – 18.45 Diner
18:45 – 20.00 Uitwisselen van best practices mbt Licht olv Bart van Dalen (HvA)
20:00 Einde
Workshop Photonics Explorer Kit voor docenten
Aurèle Adam van de TU Delft (Optics Research Group) en zijn collega’s verzorgen een workshop over de Photonics Explorer Kit. Tijdens de workshop worden verschillende experimenten van de 8 uit de leskist aangereikt en uitgelegd. Maar we gaan vooral zelf aan de slag!
Er zijn reeds 2900 kits verdeeld in Europa. Benieuwd wat uw collega’s van de leskist en de workshop vonden? Bekijk dit filmpje voor een indruk.
Uitwisselen van best practices – hoe doe je een toffe en relevante proef?
Onder de enthousiasmerende leiding van Bart van Dalen, vakdidacticus natuurkunde aan de HvA, wisselen de deelnemende docenten hun ervaringen met experimenten over het onderwerp licht uit. Waar worden leerlingen enthousiast van? Wat werkt wel, wat werkt niet? Hoe zorg je voor een relevante koppeling naar de lesstof? Hoe zorg je dat leerlingen er meer van opsteken dan blindelings de handleiding volgen en tabelletjes invullen?
Enkele docenten zullen hun inbreng in deze discussie voorbereid hebben, maar spontane deelname en uitwisseling is zeer welkom. Ook is er ruimte om de experimenten in de workshop na te bespreken.
De inschrijving is gesloten.