Netwerkbijeenkomst leskisten en science labs voor in de klas
In deze netwerkbijeenkomst bieden we alle geïnteresseerden de mogelijkheid om kennis te maken met het aanbod van leskisten en science labs aangeboden door Bètapartners. Leskisten en science labs kun je zien als toevoeging aan of verdieping op het bestaande curriculum van uw vak. Ze bieden je de mogelijkheid om met hoogwaardig extracurriculair lesmateriaal aan de slag te gaan.
Leskisten – Wil je als docent zelf de les verzorgen, maar wel gebruik maken van materialen die doorgaans niet beschikbaar zijn op school? Dan kan dat met behulp van een leskist! Dit is een lespakket vol materialen en opdrachten, dat je kosteloos kunt boeken. Vaak kun je er één of meerdere demonstraties mee uitvoeren of de leskist bestaat uit materialen voor elke leerling zodat iedereen in de klas een aantal practica kan doen. Elke kist bevat lesbrieven en docentenhandleidingen zodat je zelfstandig met het materiaal aan de slag kunt.
Science Labs – Science labs zijn klassikale kant-en-klare workshops die plaatsvinden op de universiteit of bij jou in de klas. De workshop wordt begeleid door studentassistenten van de universiteit die zijn opgeleid om het specifieke science lab te verzorgen.
Het is soms lastig om van tevoren een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Daarom willen wij je van harte uitnodigen om te komen kijken én uit te proberen wat er allemaal mogelijk is.
Tijdens deze bijeenkomst krijg je een presentatie van de verschillende leskisten en science labs, ga je zelf met het materiaal aan de slag en kun je ervaringen uitwisselen met collega’s die de science labs en de leskisten al eens in de les hebben gebruikt.
15.30 – 16.00 Inloop met koffie en thee
16.00 – 16.30 Plenaire inleiding
16.30 – 18.00 Markt met alle aangeboden leskisten en Science Labs
18.00 – 18.45 Maaltijd
18.45 – 19.30 Workshop met een bepaalde Science Lab of leskist
19.30 – 20.00 Discussie en evaluatie aanbod leskisten en Science Labs
Bij de markt kun je het gehele huidige aanbod qua leskisten en Science labs leren kennen. Daarnaast kun je ook kennismaken met ons nieuwe aanbod, zoals bijvoorbeeld de leskist “Proef je PTC ”. Tijdens onze interactieve workshops kun je kennis maken met de volgende leskisten en science labs:
Workshop 1: Forensisch DNA-onderzoek (Biologie)
Bij dit Science lab maken we kennis met een paar technieken in forensisch DNA-onderzoek, namelijk PCR (polymerase chain reaction) en capillaire gel-electroforese. Met deze technieken kunnen DNA-markers worden onderzocht. Deze markers vormen een patroon die kenmerkend is voor één individu en hiermee de genetische vingerafdruk vormt.
Workshop 2: Warme wetenschap (Natuurkunde)
In dit Science lab gaan we kijken naar warmte. Met speciale warmtebeeldcamera’s kan warmte (infraroodlicht) in beeld worden gebracht en gaan we een eigen onderzoek uitvoeren. Waarom is je neus kouder? Isoleert je kleding wel goed? Waarom voelt metaal koud? Laat warmte ook sporen achter? Allemaal vragen die met dit Science lab kunnen worden beantwoord.
Workshop 3: Robotica (Informatica)
Dagelijks komt je, vaak zonder dit te weten, in aanraking met computergestuurde machines. In het Science lab Robotica maak je kennis met programma’s die het gedrag van een robot bepalen. Tijdens het Science lab ben je actief als uitvinder, bouwer en tester van je eigen programma’s.
Workshop 4: Chemie van het keukenkastje (Scheikunde)
In dit practicum gaan we ‘keukenexperimenten’ uitvoeren met de chemicaliën die te vinden zijn in het keukenkastje. Iedereen die een beetje kan koken weet dat een hard gekookt ei langer gekookt moet worden dan een zachtgekookt ei. Maar hoe komt dit? En wat gebeurt er als je het ei niet in kokend water doet, maar in hete olie?
Workshop 5: Energiecrisis (vakoverstijgend)
Bij deze workshop gaan we aan de slag met het Science lab Energiecrisis. De verduurzaming van Nederland op lange termijn begint bij onze scholieren. U maakt kennis met deze 0,5 – 2 daagse lesmodule over het energievraagstuk en mogelijke oplossingen hiervoor. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het huidige energieverbruik, klimaatverandering, duurzame energiebronnen en de politieke en economische aspecten van de energietransitie.
De inschrijving is gesloten.