Netwerkbijeenkomst: Quantumcomputing en -computers

Netwerkbijeenkomst: Quantumcomputing en -computers

Deze netwerkbijeenkomst is bedoeld voor docenten natuurkunde, wiskunde en informatica die geïnteresseerd zijn in de meest recente ontwikkelingen in computer science. Deze bijeenkomst is zeer geschikt voor docenten die op zoek zijn naar een verdiepend onderwerp dat inspeelt op de nieuwsgierigheid van leerlingen op het gebied van computer science en quantummechanica. Het is een inspirerend onderwerp dat zeer tot de verbeelding spreekt. Hoewel de achterliggende theorie uitdagend is, kan je op een behapbaar niveau over quantumalgoritmes nadenken en er ook aan rekenen. Dat gaan we onder andere doen in deze bijeenkomst!

Door gebruik te maken van verschijnselen in de quantummechanica zoals verstrengeling en superpositie, is een nieuwe vorm van informatieopslag mogelijk. Klassieke bits worden vervangen door quantum bits, ook wel genaamd qubits. Qubits zijn de bouwstenen van een quantumcomputer, waarmee supersnel gerekend kan worden. Bepaalde berekeningen die nu miljoenen jaren zouden kosten, heeft een quantumcomputer binnen een paar seconden opgelost. Dit heeft grote gevolgen voor de wetenschap en onze hele maatschappij.

Het onderwerp wordt geïntroduceerd door een van de meest vooraanstaande wetenschappers die zich bezighoudt met dit onderwerp, senior researcher at CWI en professor at UvA (ILLC) en Executive director van QuSoft, Harry Buhrman.

Daarna krijgen we een rondleiding in het lab van Rene Gerritsma, leider van de onderzoeksgroep Hybrid Ion-atom Quantum System. Zij onderzoeken of het mogelijk is om met ultrakoude ionen een stabiel quantumsysteem te maken dat kan fungeren als één of meerdere qubits. De rondleiding biedt een uniek kijkje in de keuken waar met een imposante laserinstallatie een wolkje ionen afgekoeld wordt tot nagenoeg het absolute nulpunt. Na het bezoek aan zijn lab zullen we indien mogelijk ook nog een kijkje nemen in de naastgelegen labs waarin onderzoek wordt gedaan naar alternatieve opties voor qubits.

We sluiten de bijeenkomst af met een workshop van Anne-Marije Zwerver, PhD student bij QuTech aan de TU Delft. Tijdens de workshop krijgen we een snelcursus qubit toestanden en quantumpoorten waarna de deelnemers onder begeleiding een quantumalgoritme gaan maken.

16:00 – 16.15  Inloop met koffie en thee

16.15 – 17.15  Keynote speaker lezing en Q&A met Prof. Dr. Harry Buhrman

(Senior researcher at CWI and professor at UvA, ILLC, en Executive director QuSoft)

17.15 – 18.15  Rondleiding langs labs door Dr. Rene Gerritsma

(groepsleider Hybrid Ion-atom Quantum System)

18:15 – 18.45 Diner

18:45 – 20.00 Workshop quantumalgoritmes door Anne-Marije Zwerver

(PhD student bij QuTech aan de TU Delft)

20:00               Einde

De inschrijving is gesloten.