Netwerkbijeenkomsten /

Netwerkbijeenkomst: TOA’s voor TOA’s

De TOA’s van het Kennemercollege in Beverwijk ontvangen ons op maandag 5 februari 2018 in hun lokalen. Diverse TOA’s presenteren een onderwerp van hun interesse en/of een techniek waar we mee aan de slag gaan. We sluiten af met een maaltijd voor uitwisseling en een terugblik.

Achtereenvolgens komen aan bod:

Hoe werkt Hisparc?

door Ton Schuckman (Tabor College Werenfridus)

Het Hisparc project gaat over de detectie van kosmische deeltjes (met de gevolgen) op middelbare scholen. Na Tons uitleg over Hisparc spelen we het ‘Kosmische Straling Spel’. Met dit memoryspel maak je spelenderwijs kennis met alle begrippen.

Workshop Coach 

door Raoul Kuiper (Berger SG & Murmellius Gymnasium) en CMA

Na een introductie /promotie van Coach 7 door CMA gaan we oefenen met toepassingen van Coach, zoals: (video)meten, modelleren, animeren en sturen en regelen. Het is de bedoeling, dat we onszelf en elkaar hierin verder helpen.
TOA’s met ruime Coach-ervaring en CMA zijn als deskundigen op de achtergrond aanwezig. We richten ons op Coach 6 als basis voor de vaardigheden en/of kijken hoe hetzelfde gedaan kan worden met Coach 7.

Introductie van Safecast en Michelson Interferometer

door Paul Dolk (Skillslab MBRT)

  • SAFECAST Stralingsmetingen – ‘Safecast’ is een burgerinitiatief opgericht na de kerncentraleramp in Fukushima in 2011, door mensen die stralingsniveau’s wilden meten en de informatie delen met de bevolking. Zij ontwikkelden een geigerteller met gps-functie (bGeigie). Hiermee brachten vrijwilligers de straling rond Fukushima in kaart en uiteindelijk in heel Japan.

Inmiddels zijn er bijna duizend bGeigies actief in zeventig landen. De metingen (meer dan 42 miljoen) kan iedereen gratis downloaden voor eigen onderzoek.

  • NIKHEF Michelson Interferometer – Dit rond 1880 uitgevonden apparaat is in talloze versies ingezet voor talloze toepassingen, zoals de (kilometers) grote uitvoeringen voor het meten van zwaartekrachtgolven. Het NIKHEF (voorheen ‘Nationaal Instituut voor Kern- en Hoge Energie Fysica’ en sinds 1998 ‘Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica’) heeft voor het middelbaar onderwijs een Michelson Interferometer bouwpakketje ontwikkeld.

Paul heeft zo’n bouwpakketje in elkaar gezet en gaat het ons demonstreren.

Practicum Foldscope

door Paul Dolk (Skillslab MBRT)

Medische microscopen (ter controle van bijvoorbeeld bloedmonsters op malaria) zijn duur, zwaar en kwetsbaar en daardoor meestal niet beschikbaar in arme landen. De Foldscope is een goedkoop, licht en vrijwel onkwetsbaar alternatief. In het onderwijs is de Foldscope ideaal voor veldwerk.

Op de bijeenkomst gaan wij Foldscopes in elkaar zetten en aan een eerste test onderwerpen.

Programma

  • 12:30 – Inloop met koffie en thee
  • 13:00 – Welkom en rondleiding langs de kabinetten door Gerard
  • 13:30 – Werking Hisparc door Ton en spelen Kosmische Stralingspel
  • 14:15 – Introductie /promotie Coach 7 door CMA
  • 14:45 – Zelf werken, spelen en experimenteren met Coach o.l.v. Raoul met CMA
    — halverwege pauze met koffie, thee en versnapering —
  • 17:00 – Presentatie Safecast en Michelson Interferometer door Paul
  • 17:30 – Practicum Foldscope o.l.v. Paul
  • 18:00 – Indische maaltijd met uitwisseling en een terugblik

Deze TOA-netwerkbijeenkomst wordt samengesteld door TOA’s uit het ToaNetwerk NH&Fl.

De inschrijving is gesloten.