Netwerkbijeenkomst: Slimme Statistiek

Netwerkbijeenkomst: Slimme Statistiek

Wat voor Statistiek krijgen mijn leerlingen op de Universiteit? Hoe kan ik deze toepassen in mijn eigen lessen? Wat zijn de voordelen van de programmeer-omgeving R-Studio?

Deze rijk gevulde bijeenkomst geeft voorbeelden van het omgaan met Big Data bij de studies Psychologie aan de UvA en Business Analytics aan de VU. In aangepaste vorm zijn deze toepasbaar in de statistieklessen bij Wiskunde A en/of Wiskunde D.

Allereerst toont Robert Zwitser (UvA) hoe het Elo-ratingsysteem, afkomstig uit de schaakwereld, wordt gebruikt om de vaardigheid van kinderen in online leeromgevingen te volgen. Hij zal dit toepassen op data van Rekentuin.

Daarna belicht Ger Koole (VU) het gebruik van data bij het vaststellen van ticketprijzen in de luchtvaart. Hij  bespreekt methodes om opbrengsten te maximaliseren.

Voor de pauze presenteren Robert en Ger hun projecten. Na de maaltijd kies je tussen Elo-rating of Ticketprijzen en ga je aan de slag met het materiaal. Hierbij kun je Excel gebruiken maar ook de programmeer-omgeving voor Statistiek R-Studio.

De bijeenkomst sluit af met een presentatie van de Amsterdam School of Data Science. Zij bundelt vanaf het voorjaar van 2017 al het data-science gerelateerd onderwijs en is middelbare scholen graag van dienst.

Doelen
Het vergroten van het didactisch arsenaal om leerlingen met realistische datasets te laten werken.
Kennismaken met statistiekonderwijs op UvA en VU.
Kennismaking met de Amsterdam School of Data Science.
Desgewenst: kennismaken met de programmeeromgeving R-Studio.

Programma:
16:15 u  Ontvangst
16:30 u  Elo-rating in een online leeromgeving. Robert Zwitser
17:15 u  Ticketprijzen in de luchtvaart . Ger Koole
18:00 u  Maaltijd
19:00 u  Aan de slag met het materiaal
20:00 u  Presentatie Amsterdam School of Data Science. Marc Salomon
20:30 u  Afsluiting

Wij vragen u om een opgeladen laptop mee te nemen waarop Excel en/of {R en RStudio} is geïnstalleerd.

De inschrijving is gesloten.