Profielwerkstukbegeleiding

Onderzoeksexpertise – Meesterproef of Profielwerkstukbegeleiding

Kennis over de mens, de natuur en alle andere dingen om ons heen wordt voor het grootste deel uit wetenschappelijk onderzoek gehaald. Het is daarom dan ook belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek zorgvuldig en goed uitgevoerd wordt. Helaas gebeurt dit niet altijd, wat kan resulteren in foute en soms zelf gevaarlijke aannames. Ook kranten willen feiten nog wel eens uit context trekken.

Tijdens het onderzoeksexpertise traject krijgen leerlingen die een meesterproef en/of een profielwerkstuk moeten maken de kans om hun onderzoek op een wetenschappelijk verantwoorde manier uit te voeren. Tijdens het traject word je gekoppeld aan een student uit het door jouw gekozen vakgebied die je gaat helpen bij het ontwerpen en uitvoeren van jouw wetenschappelijk vraagstuk. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het zoeken en gebruiken van wetenschappelijke literatuur in de universiteitsbibliotheek en het statistisch toetsen van de verkregen data.

Let op: Ondanks dat de studenten ondersteuning kunnen bieden bij het opzetten van een geschikte methodiek, is het aan de leerling zelf om het onderzoek uit te voeren. Wil je een inhoudelijk onderzoek bij de Its Academy uitvoeren? Geef je dan op voor één van de specifieke trajecten:

Antioxidanten, Medicijnen en Enzymen
EEG Onderzoek
Forensisch DNA Onderzoek
Sport en Beweging
Natura Artis Magistra

Programma

  • Brainstorm & Literatuur: 8 oktober 2018 11:00 – 16:00 Tijdens de brainstorm krijgen je college over het doen van goed onderzoek en het opstellen van een goede onderzoeksvraag en hypothese. Ook wordt je aan een student gekoppeld. Je legt je onderzoeksplan aan de student uit en deze geeft hierop feedback. Wanneer je met de student je onderwerp (globaal) uitgekozen hebt ga je naar een computerzaal waar je college krijgt over over het zoeken en verwerken van goede wetenschappelijke literatuur en zelf aan de slag kan. Je krijgt hierbij toegang tot de universiteitsbibliotheek. Zorg dat je naar huis gaat met een goede onderzoeksopzet zodat je hier thuis mee aan de slag kan. Ook denk je hier na over de manier van data verzamelen, zodat je dit op een later moment goed kunt toetsen.
  • Statistiek: 18 december (13:00-17:00). 20 november (13:00 – 17:00)(Locatie: UvA, Science Park 904): Wanneer je proef is gedaan kom je terug om je resultaten te analyseren. Je krijgt college over hoe je de gevonden data statistisch kan toetsen en krijgt de kans om je eigen data te analyseren. Ook wordt je geholpen met het interpreteren van de resultaten en krijg je tips voor het schrijven van een goede discussie.
  • Presentaties: 25 januari 2019 13:00 – 16:00 Tijdens de laatste bijeenkomst presenteren alle leerlingen hun onderzoek. Dit mag door middel van een powerpoint, poster of een eigen creatieve invulling. Tijdens deze sessie oefenen je alvast hun onderzoekspresentatie voor school en krijg je feedback over hoe je jezelf nog kunnen verbeteren. Ook bekijk je de andere onderzoeken van leerlingen leer je hier zelf feedback op te geven.

 

Let op: aanmeldingen zijn vanaf vandaag (10 september) gesloten!