Workshops /

Online themasessies OnderwijsArena: van moetivatie naar motivatie

Worstel jij soms ook met de motivatie van je leerlingen? Weet je soms niet weer wat je moet doen om ze enthousiast te krijgen voor jouw vak? Stralen leerlingen uit dat ze moeten in plaats van dat ze gemotiveerd zijn? Dan is deze themasessie misschien iets voor jou.

Doelstelling

Aan het einde van deze online bijeenkomst:

  • Weet je welke factoren de motivatie van leerlingen (kunnen) beïnvloeden.
  • Weet je welke invloed je daar als docent op kunt hebben.
  • Weet je hoe je leerlingen heel gemakkelijk kunt demotiveren.

 

Inhoud

Het is de heilige graal van het onderwijs: motivatie. De motor die leidt tot leren. Maar hoe doe je dat, leerlingen motiveren? Er is geen eenvoudige manier om bij ongemotiveerde leerlingen de knop om te zetten naar gemotiveerd. Maar helemaal hulpeloos ben je niet als docent. Er zijn wel factoren die effect hebben op de motivatie van leerlingen, factoren waar jij invloed op kunt uitoefenen.

In deze themasessie gebruiken we de zelfdeterminatietheorie, een van de meest gebruikte theorieën over motivatie. We proberen de principes van deze theorie te doorgronden en te vertalen naar de dagelijkse lespraktijk. We gaan op zoek naar factoren die een gevoel van autonomie, een gevoel van competentie en een gevoel van sociaal verbonden zijn bij leerlingen verhogen. Je krijgt daarbij concrete instrumenten aangereikt om morgen in de praktijk uit te proberen en zo een positieve invloed uit te oefenen op de motivatie van jouw leerlingen.

Maar, leidt een hogere motivatie tot betere leerresultaten of werkt het ook of alleen andersom? Ook die vraag staat centraal in deze themasessie. Ook voor de omkering krijg je concrete instrumenten aangereikt: manieren om leerlingen te ondersteunen betere leerresultaten te halen en daarmee gemotiveerder te raken.

Online workshop

Gezien de huidige situatie kunnen wij deze themasessie uiteraard niet fysiek aanbieden. Daarom kiezen we voor een online variant. Geen webinar of weblecture, maar een online, interactieve workshop. Dus ook in deze online themasessie ga je actief aan de slag en wissel je uit in groepen. Inhoudelijk richten we ons niet uitsluitend op online leren en lesgeven, maar de vorm is wel een voorbeeld voor hoe je zelf een online les vorm zou kunnen geven.

De volgende online themasessie van de OnderwijsArena bieden wij aan:
Dinsdag 2 juni: Online sessie – Formatief handelen

De inschrijving is gesloten.