Science labs

Met de hele klas onderzoek doen in een echt lab

Science Lab Ontdek het lab!

Op de universiteit van Amsterdam is er de mogelijkheid om voor dit Science Lab te kiezen met een experiment naar keuze. Geef dit bij de aanvraag aan.

De experimenten:

1. Voor pijn een medicijn: aspirine

Wie kent het niet? Bij bijvoorbeeld hoofdpijn is een aspirientje zo uit de kast gepakt. Maar hoe maak je de actieve stof van deze pijnstiller? Een leuke chemische proef waar kennis van functionele groepen en mol rekenen van belang zijn om acetylsalicylzuur in een hoge opbrengst te kunnen synthetiseren.

2. Wittig reactie

De meest chemische uit onze collectie! Hier wordt kaneelaldehyde als startproduct ingezet, voor de Wittig reactie; waarbij een C=C-binding wordt gevormd. Chemische handelingen zoals verwarmen, scheiden op basis op oplosbaarheid en vacuümfiltratie komen aan bod. Zijn je scholieren in voor een chemische uitdaging op ons lab, kies dan vooral voor deze!

3. Lab met een luchtje

Zomaar wat geuren mengen om een parfum te maken? Zo eenvoudig is dat niet! In dit practicum kunnen de scholieren zelf diverse geurstoffen gaan maken, welke de karakteristieke ester functionaliteit bevatten. Nadat het lab heerlijk geurt naar o.a. aardbei en banaan mengen we de gemaakte geurstoffen tot een “parfum”.

4. Stevige kaarsen met esters

Om kaarsen hun stevigheid te geven, wordt de ester 2-naphtylbenzoaat ingezet. In dit practicum, zullen je scholieren deze ester zelf gaan synthetiseren. Bij een succesvolle proef, komt hier dan een mooie vaste stof uit, waar we middels herkristallisatie mooie kristallen van kunnen maken.

5. Reactiesnelheid

Hoe snel verloopt een chemische reactie? En hoe kan je deze reactiesnelheid beïnvloeden? Een experiment met basisch chemische handelingen op het lab, maar met een duidelijke link naar de wiskunde, levert je scholieren inzicht en een mooie oefening in chemische rekenen op. Met als uitsmijter, leuke kleurtjes in de zogenoemde stoplichtreactie.

Voor een aanvraag van dit Science Lab, neem contact op met Anika Jonker a.m.jonker@uva.nl.