Profielwerkstukbegeleiding

Profielwerkstukbegeleiding: Deeltjesfysica

Ben je heel nieuwsgierig naar subatomaire deeltjes en wil je hier jeprofielwerkstuk over doen? Dan kun je terecht bij Nikhef!

Om leerlingen te helpen met hun profielwerkstuk over deeltjesfysica biedt Nikhef een speciaal programma aan. Je komt dan een hele dag naar Nikhef, waar je uitleg krijgt over deeltjesfysica en vervolgens zelf aan de slag gaat met een experiment. Het onderzoek gaat over muonen. Dit zijn deeltjes die ontstaan wanneer een deeltje met hoge energie vanuit het heelal in onze dampkring botst op een ander deeltje (bv. een zuurstofatoom). De opstelling van jouw experiment zal 24 uur lang data blijven verzamelen. Je gaat vragen beantwoorden zoals:

  • Wat is kosmische straling? Wat valt er allemaal vanuit de ruimte op onze aarde?
  • Wat leren we van kosmische muonen?
  • Hoe hard vliegen muonen?
  • Hoe lang leven muonen?
  • Zijn muonen tijdreizigers? Kun je eigenlijk in de tijd reizen?
  • Hoe kan het dat ze überhaupt de aarde bereiken (hint: Speciale Relativiteitstheorie)?

 

Hierbij krijg je professionele begeleiding van een wetenschapper op Nikhef.

Traject

Het muonenexperiment voor het PWS vindt plaats in november. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar en deze worden toegewezen in volgorde van aanmelding.

De profielwerkstukken worden in 2023 onder voorbehoud georganiseerd op 9, 14 en 23 november voor een kleine groep. Je komt op één van deze meetdagen naar Nikhef (Amsterdam) toe. Het kan zijn dat je niet op je voorkeursdatum wordt uitgenodigd. Houdt dus rekening in je agenda met alle drie de meetdagen.

Aanmelden

Je ontvangt enkele weken van tevoren per email bericht of je mee kunt doen met het profielwerkstuk. Een -cc van dit bericht wordt gestuurd naar je docent, zodat hij/zij ook op de hoogte is van jouw deelname.

Je kunt je hier inschrijven.

LET OP! Nikhef zal altijd per email laten weten op welke dag je bent ingedeeld. Houd je mailbox dus goed in de gaten! (Soms kan een email van Nikhef in de spamfolder terecht komen.)

Nikhef hecht veel waarde aan de privacy van zowel haar medewerkers als van haar bezoekers en gebruikers. Als we je om je persoonlijke gegevens vragen, gaan we daar zorgvuldig mee om: je leest er alles over in deze privacyverklaring.

Voor vragen over het muonexperiment voor het PWS kun je terecht bij Joan Berger.

Bereid je extra goed voor: Literatuur workshop

In oktober wordt er een gratis literatuurworkshop op de Vrije Universiteit gegeven. Tijdens de literatuurworkshop leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om bronnen (waaronder wetenschappelijke artikelen) te vinden, te beoordelen, te lezen en ze te gebruiken in bijvoorbeeld een verslag. Wil je extra goed voorbereid komen, meld je dan ook aan voor deze workshop! Zo ben je helemaal voorbereid op een succesvol profielwerkstuktraject.

Dit profielwerkstukbegeleidingstraject wordt gratis aangeboden door Nikhef.

Je kunt je hier inschrijven op de website van Nikhef.