Profielwerkstukbegeleiding

Profielwerkstukbegeleiding: EEG onderzoek

Ons brein is tegelijkertijd het meest interessante en het meest ingewikkelde orgaan in het lichaam. Al ons denken en handelen wordt bestuurd door het brein. Daarom is het extra vervelend als er in onze hersenen iets mis gaat. Hierbij kun je denken aan ziektes als Parkinson of Alzheimer, maar ook als mensen niet of moeilijk in slaap vallen gaat er in ons brein iets niet zoals het hoort.

De zenuwcellen in je hersenen communiceren met elkaar door elektrische signalen uit te wisselen. Een EEG (electro-encephalografie) kan deze elektrische activiteit van de hersenen meten, en maakt de hersengolven zichtbaar. Door te meten aan hersengolven en te kijken naar de verandering bij experimentele manipulatie komen we steeds meer te weten over hoe onze hersenen werken. EEG wordt vaak gemeten tijdens neurologisch onderzoek, als bijvoorbeeld het vermoeden bestaat dat de patiënt lijdt aan epilepsie (plotselinge hevige elektrische activiteit van de hersenen).

Bedenk jij voor jouw profielwerkstuk een interessante vraagstelling waardoor we nog meer te weten komen over onze hersenen? Tijdens de profielwerkstuk begeleiding krijg jij de kans dit met behulp van EEG apparatuur uit te zoeken. Hiermee wordt je begeleid door een student assistent uit het vakgebied. Het brein is natuurlijk op vele manieren te onderzoeken. Mocht je een andere onderzoeksmethode in gedachten hebben (geheugentaken, neuropsychologisch onderzoek), kun je altijd contact met ons opnemen om te kijken wat er mogelijk is.

Bij je aanmelding wordt gekeken naar de haalbaarheid van jouw/jullie opzet. Wegens ethische/praktische redenen zijn niet alle onderzoeken haalbaar. Je begeleider helpt je ook bij het ontwikkelen van een experiment wat wel kan en mag worden uitgevoerd.

Programma

 • Startbijeenkomst: 2 oktober 2019 (11:00-15:00u)
  Locatie: Vrije Universiteit
 • Literatuurworkshop: 10 oktober 2019 (13:00-16:00) – optioneel
  Locatie: Vrije Universiteit
 • Meetdagen (2-3 dagen): November 2019 (exacte dagen volgen)
  Locatie: Universiteit van Amsterdam, Science Park
 • Statistiekworkshop: begin december 2019 (13:00-17:00, exacte datum volgt) – optioneel
  Locatie: Universiteit van Amsterdam, Science Park   
 • Posterpresentatie: 23 januari 2020 (12:30-16:00u)
  Locatie: Vrije Universiteit

 

Let op: Aanmeldingen sluiten 9 september!

Op het inschrijfformulier word je gevraagd aan te geven wat je eerste idee is over het onderzoek dat je wil uitvoeren op dag 2. Mogelijk krijg je nog een mail met de vraag dit verder toe te lichten. Bij onvoldoende motivatie kunnen we toelating ontzeggen.

Deelnemers: min. 6 groepjes /max. 12 groepjes. Deelnemen kan individueel of per groepje. Via onderstaand formulier kun je aangeven of en met wie je gaat samenwerken.

Kosten: € 75, – p.p. (digitale factuur achteraf). Is jouw school een Betapartnerschool dan bedragen de kosten € 50, – p.p.

 • Deelnemergegevens

 • Upload een motivatie voor deelname. Geef daarnaast in het kort aan wat je eerste idee is voor het onderzoek (globale opzet + vraag). Één motivatie van minimaal 100 woorden per groepje.
  Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf.
 • Upload hier de toelichting van de vakdocent die het profielwerkstuk gaat beoordelen. Eén toelichting per groepje is voldoende.
  Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf.
 • Factuurgegevens

  LET OP: De school wordt gefactureerd voor deelname. – Deelname bedraagt €75 per leerling of €50 per leerling als je school lid is van de Bètapartners – Zorg dat je vooraf goedkeuring hebt m.b.t. de betaling van de factuur. – Geef hieronder de naam en contactgegevens van de persoon die verantwoordelijk is voor de betaling van de factuur (bijv financiële medewerker school) – Bij annulering binnen een week, wordt de activiteit wel gefactureerd.
 • Privacyverklaring

  In deze Privacyverklaring staat beschreven hoe Bètapartners jouw persoonsgegevens verwerkt. Deze Privacyverklaring heeft betrekking op persoonsgegevens die jij aan ons verstrekt of die wij via onze website(s) verkrijgen. Zie https://www.betapartners.nl/privacy/ voor de voorwaarden.