Profielwerkstukbegeleiding: EEG onderzoek

Profielwerkstukbegeleiding: EEG onderzoek

Ons brein is tegelijkertijd het meest interessante en het meest ingewikkelde orgaan in het lichaam. Al ons denken en handelen wordt bestuurd door het brein. Hoe werkt dat eigenlijk? Van molecuul tot gedrag: er zijn verschillende niveaus waarop je hersenen kunt onderzoeken. Een veelgebruikte manier van hersenonderzoek is Electro-encephalografie (EEG). De zenuwcellen in je hersenen communiceren met elkaar door elektrische signalen uit te wisselen. Een EEG kan deze elektrische activiteit van de hersenen meten, en maakt de hersengolven zichtbaar. Door te meten aan hersengolven en te kijken naar de verandering bij experimentele manipulatie komen we steeds meer te weten over hoe onze hersenen werken. EEG wordt vaak gemeten tijdens neurologisch onderzoek, als bijvoorbeeld het vermoeden bestaat dat de patiënt lijdt aan epilepsie (plotselinge hevige elektrische activiteit van de hersenen).

Heb jij voor jouw profielwerkstuk een interessante vraagstelling waardoor we nog meer te weten komen over onze hersenen? Tijdens de profielwerkstuk begeleiding krijg jij de kans dit met behulp van EEG apparatuur uit te zoeken. Hiermee wordt je begeleid door een student assistent uit het vakgebied. Het brein is natuurlijk op vele manieren te onderzoeken. Mocht je een andere onderzoeksmethode in gedachten hebben (geheugentaken, neuropsychologisch onderzoek), kun je altijd contact met ons opnemen om te kijken wat er mogelijk is.

Bij je aanmelding wordt gekeken naar de haalbaarheid van jouw/jullie opzet. Soms zijn wegens ethische of praktische redenen niet alle onderzoeken haalbaar. Je begeleider helpt je ook bij het ontwikkelen van een experiment wat wel kan en mag worden uitgevoerd.

Programma

Startbijeenkomst: woensdag 5 oktober 2022 (13:00-15:00u)

Meetdag: November 2022: datum spreek je zelf af met begeleider tijdens startbijeenkomst

Posterpresentatie: donderdag 26 januari 2023 (10:00-12:00u)

Locatie voor alle bijeenkomsten: Vrije Universiteit Amsterdam

 

Let op: Aanmeldingen sluiten 23 september!

Met EEG kun je een hoop onderzoeken, maar wegens ethische of praktische redenen zijn er een aantal onderzoeken die we niet uitvoeren binnen dit traject.

Wij hanteren de volgende criteria/aandachtspunten:

  • De EEG apparatuur mag de universiteit niet verlaten
  • We doen geen onderzoek met medicijnen
  • We doen geen onderzoek met proefpersonen met ziektes/aandoeningen
  • We kunnen geen slaap onderzoek faciliteren
  • Proefdieronderzoek is niet toegestaan
  • Tijdens EEG mag een proefpersoon niet/nauwelijks bewegen, let hier op bij het maken van je proefopzet

Twijfel je of jouw onderzoek geschikt is? Neem dan contact met ons op.

Op het inschrijfformulier word je gevraagd aan te geven wat je eerste idee is over het onderzoek dat je wil uitvoeren op dag 2. Mogelijk krijg je nog een mail met de vraag dit verder toe te lichten. Bij onvoldoende motivatie kunnen we toelating ontzeggen.

Deelnemers: min. 4 groepjes. Deelnemen kan individueel of per groepje. Via onderstaand formulier kun je aangeven of en met wie je gaat samenwerken.

Kosten: € 75, – p.p. (digitale factuur achteraf). Is jouw school een Betapartnerschool dan bedragen de kosten € 50, – p.p.