Profielwerkstukbegeleiding

Profielwerkstukbegeleiding: Forensisch DNA-onderzoek

Houd jij je profielwerkstuk over forensisch DNA-onderzoek, en heb jij een leuk idee voor een praktisch onderzoek, maar is deze niet uit te voeren op jouw eigen school? Geef je dan op voor de 3-daagse Profielwerkstukbegeleiding Forensisch DNA-onderzoek! De drie bijeenkomsten zijn ingericht om met begeleiding tot een kwalitatief onderzoekje te komen. Op de eerste dag wordt er praktische informatie gegeven, een spreker uitgenodigd en wordt jouw groepje gekoppeld aan een student. De tweede dag is ingericht voor het uitvoeren van jouw eigen onderzoek. Op de derde dag presenteer je jouw resultaten dmv een postermarkt. De eerste dag en de afsluiting vinden online plaats. 

DNA-onderzoek
“Hoe betrouwbaar is een speekseltest” of “Is bloed nog detecteerbaar na het schoonmaken?” Als je met een dergelijke vraagstelling een praktisch onderzoek wilt uitvoeren, maar jouw school heeft niet te middelen, dan kun je in dit najaar terecht bij de Vrije Universiteit te Amsterdam. Geïnteresseerde 5 havo/6 vwo-leerlingen worden begeleid bij het maken en uitvoeren van hun praktisch onderzoek van hun profielwerkstuk over een onderwerp m.b.t. het forensisch DNA-onderzoek (mocht je een ander onderzoeksidee hebben dan forensisch DNA-onderzoek geef dit dan aan bij ‘onderzoeksidee’ op het onderstaande formulier).

Begeleiding
Om toegelaten te worden wordt gekeken naar jouw onderzoeksvraag en of het mogelijk is om jouw onderzoek hier op de Vrije Universiteit uit te voeren (de proeven worden niet met eigen of meegebracht DNA uitgevoerd wegens Wet bescherming persoonsgegevens). Bij toelating wordt gevraagd naar een lijst van benodigdheden zodat dit tijdig besteld kan worden. Aan het einde van dag 1 is er ruimte gereserveerd om je onderzoeksvraag bij te schaven waar nodig tot een goede onderzoeksvraag. Dit doe je samen met een student-begeleider. Bij de tweede bijeenkomst voer je samen met je begeleider jouw eigen onderzoek uit. Tussen de bijeenkomsten door kun je natuurlijk altijd per e-mail je begeleider vragen stellen. De Profielwerkstukbegeleiding wordt afgesloten met een slotbijeenkomst waarop je het onderzoek van je profielwerkstuk presenteert.

Programma
Startbijeenkomst: 4 oktober 2021 (10:00-13:00u) Online
Onderzoek: 12 oktober 2021 (09:00-17:00u) locatie: Universiteit van Amsterdam
Posterpresentaties: 27 januari 2022 (10:00-12:00u) Online

Let op: Aanmeldingen sluiten 23 september!

Op het inschrijfformulier word je gevraagd aan te geven wat je eerste idee is over het onderzoek dat je wil uitvoeren op dag 2. Mogelijk krijg je nog een mail met de vraag dit verder toe te lichten. Bij onvoldoende motivatie kunnen we toelating ontzeggen.

Deelnemers: max. 10 personen. Deelnemen kan individueel of per groepje. Via onderstaand formulier kun je aangeven of en met wie je gaat samenwerken.

Kosten: € 75, – p.p. (digitale factuur achteraf). Is jouw school lid van Bètapartners  dan bedragen de kosten € 50, – p.p.