Profielwerkstukbegeleiding: Meten in een Windtunnel
Windmolens in de achtertuin, vliegtuigen op de startbaan, schaatsers in Heereveen: Allemaal hebben ze te maken met “tegenwind”, en moeten ze manieren vinden om hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan. Als dit een onderwerp is waar je je voor je profielwerkstuk wel in zou willen verdiepen, dan is het gebruik van een windtunnel een interessante optie voor je. Op de VU hebben we zo’n windtunnel staan.
De beschikbare windtunnel heeft een doorsnede van 40 bij 40 cm. De windsnelheid kan variëren van 0 tot ca. 10 m/s en wordt gemeten door middel van een pitot-buis. Objecten, zoals een vleugel, worden gemonteerd op een standaard, die door de onderzijde van de tunnel steekt. De horizontale en verticale krachten (“drag en “lift”) op de standaard kunnen gemeten worden met behulp van elektronische balansen onder de tunnel.
In dit traject zal er tijdens een inleidende lezing aandacht besteed worden aan enkele situaties en toepassingen waar “wind” (= luchtstroming) een rol speelt. Begrippen als aerodynamica en uitleg van achterliggende stromingsleer zullen hier ook aan bod komen. Daarna maak je kennis met de begeleiders en gaan jullie samen jullie onderzoeksplan uitwerken en maken jullie afspraken voor de meetdag.
Dus ben je benieuwd naar vragen zoals welk type vliegtuigvleugel effectief is, of wat het verschil in rendement is van een windmolen met twee of drie wieken: neem contact met ons op en kom experimenteren op de VU!
Programma
- Startbijeenkomst: 3 oktober 2019 (11:00-15:00u)
- Literatuurworkshop: 10 oktober 2019 (13:00-16:00) – optioneel, lokatie: Vrije Universiteit
- Meetdag: November 2019 (zelf afspreken met begeleider)
- Statistiekworkshop: 2 december 2019 (11:00-15:00) – optioneel, locatie: Universiteit van Amsterdam
- Posterpresentatie: 23 januari 2019 (12:30-16:00u)
Let op: Aanmeldingen sluiten 15 september!
Op het inschrijfformulier word je gevraagd aan te geven wat je eerste idee is over het onderzoek dat je wil uitvoeren op dag 2. Mogelijk krijg je nog een mail met de vraag dit verder toe te lichten. Bij onvoldoende motivatie kunnen we toelating ontzeggen.
Deelnemen kan individueel of per groepje. Via onderstaand formulier kun je aangeven of en met wie je gaat samenwerken.
Kosten: € 75, – p.p. (digitale factuur achteraf). Is jouw school een Betapartnerschool dan bedragen de kosten € 50, – p.p.
Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.